Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovina: ’Ne brini se, ja sam jak!’

Pregled 2011.: Presuda koja je šokirala Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje hrvatskim generalima trajalo je tri godine, a tužiteljstvo je tražilo da se hrvatske generale proglasi krivima. U tome su praktički uspjeli.

Tužiteljstvo haškog suda za Gotovinu je tražilo 27 godina zatvora, za Markača 23, a Čermaka 17 godina zatvora. Presudu je 15. travnja izrekao nizozemski sudac Alphons Orie

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje u Haagu General Čermak: Vjerujem da će presuda generalima jako brzo Slika nije dostupna Preispitat će se detalji optuižnice Preokret u Haagu: Hoće li to dovesti do smanjenja kazne Markaču i Gotovini?

Presudom su svi bili šokirani. General Ante Gotovina osuđen je na 24 godine zatvora te je proglašen krivim po gotovo svim točkama optužnice. General Mladen Markač oslobođen je za točku 3, nečovječna djela, a kao olakšavajuća okolnost mu je u obzir uzeto zdravstveno stanje te je osuđen na 18 godina zatvora. General Ivan Čermak oslobođen je svih optužbi i pušten na slobodu.

Obitelj, prijatelji, odvjetnici...svi koji su bili u haškoj sudnici, na izricanju presude hrvatskim generalima, iz sudnice su izlazili u šoku, kao da im nije bilo jasno što se tamo upravo dogodilo. Mirjana Markač s nevjericom je dočekala presudu svojem suprugu. Bila je razočarana, u šoku i bez komentara. U sudnici nije skrivala suze.

Razočaran je bio i odvjetnički tim generala Mladena Markača. 'Sama kazna je na njega djelovala teško. Prva mu je reakcija bila: Pa sve su nas osudili!', kazao je tada Markačev odvjetnik Goran Mikuličić. Britanski odvjetnik oslobođenog generala Čermaka prenio je prve generalove reakcije. 'Markač mi je rekao 'Hvala' na engleskom i nasmješio se', kazao je Kay te dodao: 'Rukovao sam se s generalom Gotovinom i izrazio mu svoje suosjećanje. On je rekao: Ne brini se, ja sam jak'.

Presudu generalima Gotovini, Čermaku i Markaču građani Hrvatske primili su u šoku. Reakcije su u svim većim gradovima jednake - građani smatraju da je osuđen čitav narod.

>>Zagreb: Prosvjednici potrgali zastavu EU, privedene tri osobe 

Presudu su osudili gotovo svi političari u Hrvatskoj, bili lijevi ili desni. Ubrzo nakon izricanja presude predsjednica Vlade Jadranka Kosor  sazvala je izvanrednu konferenciju za novinare. 'Dragi građani i građanke za početak je važno istaknuti da je ova presuda nepravomoćna, te da je pred nama žalbeni postupak', rekla je Kosor.

Svih optužbi oslobođen je jedino general Ivan Čermak.

'U prvom redu u šoku smo svi skupa, to je bilo jedno veliko iznenađenje za sve nas. Pozdravio sam se sa Gotovinom i sa Markačem. Oni su svjesni da je ovo sve što se danas dogodilo jedna velika nepravda i nitko od nas to nije očekivao', rekao je Ivan Čermak u svojoj prvoj izjavi nakon izlaska iz haškog zatvora.

U tijeku je žalbeni postupak u slučaju Oluja, a tužiteljstvo ICTY-ja je krajem rujna, na ukupno 137 stranica, zatražilo odbacivanje žalbi Mladena Markača i Ante Gotovine

 

'Markač nije dokazao nikakve pogreške u zaključcima vijeća i njegovu žalbu treba odbaciti u cijelosti', navodi se u verziji za javnost tužiteljskog odgovora na žalbu obrane. ICTY je ispravno zaključio da su u Oluji počinjeni nezakoniti napadi koji su rezultirali progonom srpskog stanovništva i stoga haaško tužiteljstvo traži da se žalba generala Ante Gotovine odbaci u cijelosti, navodi se u javnoj verziji odgovora tužitelja na žalbu generala Gotovine.

 Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom zatražila je 4. studenoga da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane održavanih u Beogradu u vrijeme Oluje, američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika.

'Žalbeno vijeće trebalo bi odbaciti Gotovinin zahtjev kojim se traži uvođenje 25 dokumenata u žalbenom postupku', navodi se verziji za javnost odgovora tužiteljstva na zahtjev obrane za uvođenjem tih dokaza.

Podsjetimo, suđenje je počelo 11. ožujka 2008., a posljednji svjedok izveden je 11. lipnja 2010. Na suđenje su potrošena ukupno 303 radna dana u kojima je tužiteljstvo izvelo 81 svjedoka, a obrane trojice generala ukupno 57 svjedoka. Gotovina je u pritvoru od prosinca 2005. kada je uhićen na teritoriju Španjolske, a Čermak i Markač dobrovoljno su se predali Haškom sudu u ožujku 2004.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene