Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žalba gotova!

Otkrivamo kako će se u Haagu rušiti presuda Gotovini i Markaču!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrane generala Gotovine i Markača sutra će do kraja dana žalbenom vijeću predati žalbe na presudu koja je u travnju potresla Hrvatsku.

General Ante Gotovina je , podsjetimo, osuđen na 24 godine, a general Mladen Markač na 18 godina zatvora. Oslobodilačka akcija Oluja proglašena je udruženim zločinačkim pothvatom, a generali krivima, jer su sudjelovali na brijunskom sastanku na kojem je, smatra sud, sve isplanirano. Stoga je glavni cilj obiju obrana dokazati da zločinačkog udruživanja nije bilo, te da je brijunski sastanak bio vojno planiranje - legitimne akcije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preispitat će se detalji optuižnice Preokret u Haagu: Hoće li to dovesti do smanjenja kazne Markaču i Gotovini? Slika nije dostupna Statusna konferencija Gotovina i Markač pred Žalbenim vijećem prvi puta nakon izricanja presude

Žalba generala Markača je gotova. Novost je to da se ne odnosi, kako je uobičajeno, samo na greške u primjeni prava, već napada i način na koji je vijeće suca Alphonsa Orieja procjenjivalo činjenice. Stoga se može očekivati da žalbeno vijeće možda dopusti ono što vrlo rijetko dopušta - saslušanje novih svjedoka i izvođenje novih dokaza. Okosnica žalbe je negiranje postojanja tzv. udruženog zločinačkog pothvata.

'Tužiteljstvo sa svoje strane nikada nije dovelo u pitanje legitimnost vojne akcije Oluja, a s druge strane, smatraju da je na Brijunima, gdje se raspravljalo o toj legitimnoj akciji, defacto skovan zločinački plan. To je jedna logička akrobacija', kazao je Markačev odvjetnik Goran Mikuličić.

Uz prethodan dogovor s obranom generala Gotovine, Markačeva bi obrana žalbenom vijeću kao dokaz priložila i zapisnike sa sastanaka najužeg srbijanskog političkog vodstva iz inkriminiranog vremena.

'U kojem se puno govorilo, sa najvišeg političkoh vrha, o operaciji Oluja, o događajima u Krajini s jednog političkog aspekta. To je za nas vrlo interesantno', kazao je Mikuličić.

Presuda generalima utemeljena je na 65 granata koje su promašile legitimne vojne ciljeve i pale po okolnim livadama. Prema mišljenju suda te su granate prestrašile preostale Srbe koji su otišli. Odluku o evakuaciji stanovništva koju je Beograd donio i proveo prije početka Oluje - sud nije uzeo u obzir.

'Da je to bila većina stanovništva, potvrđuju srpski dokumenti iz 1991. godine kojima se s gotovo 100 postotnim brojem srpsko stanovništvo na tom području izjasnilo da neće ostati živjeti u Hrvatskoj', kazao je dr. Ante Nazor, povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Markačeva obrana pojačana je britanskim odvjetnikom Johnom Jonesom i profesorom kaznenog prava - Nijemcem Kaijem Ambosom. Švicarski odvjetnik Guenael Mettraux novi je član Gotovininog odvjetničkog tima. Taj je tim za sada bez komentara. Izjavili su tek da žalbu finaliziraju te da je objava njezina sadržaja stvar odluke suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene