Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preferencijalni glasovi

EU izbori: Evo koje su kandidate građani birali izravno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Europski parlament odlazi nekoliko zastupnika koji su dobili preferencijalne glasove.

Građani su osim određene liste, mogli zaokružiti i određenog kandidata s liste za koju su glasovali. Preferencijalni glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GONG upozorava: 'Krši se izborna šutnja, stranački promatrači agitiraju, nedovoljna educiranost biračkih odbora' Slika nije dostupna Izbori za EU parlament VIDEO Dobro raspoložen i nasmijan: Glasovao i premijer Milanović

Na listi HDZ-a, tri su kandidata dobila više od 10 posto glasova koje je dobila lista. To su Andrej Plenković (68.599), Marijana Petir (41.547) i Ruža Tomašić (10.3124).

Prvi neslužbeni rezultati: HDZ - ova koalicija 41,52 %, SDP-ova koalicija 29,75 %, ORaH 9,39 %, te HDSSB 6,98 %

Kod SDP, to je Tonino Picula (126.771), a kod ORAH-a Mirela Holy (50.274).

Na listi HDSSB-a, dva kandidata dobila su više od 10 posto glasova koje je dobila lista - Milan Kujundžić (20.320) i Ladislav Iličić, izvijestio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Najpopularniji Tonino Picula i Ruža Tomašić

Tonino Picula i Ruža Tomašić ponovno su, kao i na prošlogodišnjim izborima za Europski parlament, osvojili najveći broj glasova birača dviju najjačih koalicija.

Picula, koji za razliku od lanjskih izbora ovoga puta nije bio nositelj liste SDP-ove koalicije, osvojio je, po neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), više od 125 tisuća glasova ili gotovo 48 posto glasova s te liste, dok je predsjednica HSP AS Ruža Tomašić osvojila 102 tisuće glasova ili gotovo 28 posto preferencijalnih glasova s liste koalicije predvođene HDZ-om.

Kao i lani, Ruži Tomašić ponovno je u leđa gledao, ovoga puta nositelj liste HDZ-ove koalicije Andrej Plenković koji je dobio 18,6 posto glasova, a slijedi ga Marijana Petir (HSS) s 11,3 posto glasova birača koalicije HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS.

Najveći gubitnici današnjih izbora su Hrvatski laburisti koji su ostali bez mandata u EU parlamentu u kojemu je protekle godine sjedio njihov Nikola Vuljanić koji je i na današnjim izborima dobio najveći broj preferencijalnih glasova te liste - 23 posto.

Riječ je o rezultatima DIP-a s gotovo 97 posto obrađenih biračkih mjesta. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene