Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će isplatiti mirovine?

Svjetska banka: 'Hrvatska može ovako još neko vrijeme, ali ne dugo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatska treba društveni i politički dijalog između svih skupina jer ovako više dugo ne može. Recesija ondje traje već šest godina, razina nezaposlenosti je visoka, pogotovo među mladima, a to bi trebalo dati osjećaj hitnosti', kazao je predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj.

Svjetska banka pomaže Hrvatsku u pregledu potrošnje i poziva je da riješi visoku stopu nezaposlenosti i javnog duga kako bi se spriječile nepovratne promjene' nakon šest godina recesije, rekao je predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj Carlos Pinerua američkom Bloombergu.

Pročitajte i ovo Boris Lalovac, bivši ministar financija - 5 Gost Dnevnika Nove TV Bivši ministar financija o poreznoj reformi i zahtjevima za povećanje plaća: "Nikad državna blagajna nije bila ovako puna" Ilustracija KONFERENCIJA SVJETSKE BANKE Za koliko godina dohodak hrvatskih građana može doseći prosjek EU-a? Objavljeno i koliko su naši radnici (ne)produktivni

Pinerua navodi da je hrvatsko ministarstvo financija pokazalo 'ozbiljnost i namjeru' za povećanje učinkovitosti javne uprave, iako je potrebno više napora da bi se pokrenulo gospodarstvo i osigurala dodatna radna mjesta.

'Čini se da vlada i privatni sektor shvaćaju da su reforme potrebne i kako nešto treba učiniti. Postoje pitanja koja treba riješiti u javnoj upravi, u zdravstvu i na tržištu rada, a mi smo ovdje kao partneri da vladi ponudimo pomoć', kazao je Pinerua. Hrvatska, čiju fiskalnu disciplinu prati Europska komisija, obećala je smanjiti deficit ispod granice EU-a od 3 posto bruto domaćeg proizvoda u 2016. godini. Ministar financija Boris Lalovac kazao je da će Vlada razmotriti ovogodišnji proračun u listopadu nakon slabe turističke sezone.

Svjetska banka: Hrvatska ide u pozitivnom smijeru

'Hrvatska treba društveni i politički dijalog između svih skupina jer ovako više dugo ne može. Recesija ondje traje već šest godina, razina nezaposlenosti je visoka, pogotovo među mladima, a to bi trebalo dati osjećaj hitnosti', smatra Pinerua i dodaje da da se hrvatsko društvo mora pitati tko će im isplatiti mirovine.

Upozorava i da je Europska unija procijenila da će nam se javni dug povećati za oko 70 posto bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini i to s 45 posto u 2010, što zemlju čini ranjivom na vanjske šokove, kao i da bi se jeftino zaduživanje na vanjskim tržištima uskoro moglo promijeniti što bi povećalo cijenu novca.

'To je još jedan razlog zbog kojeg Hrvatska može ostati u ovakvom stanju još neko vrijeme, ali ne i dugo', zaključio je Pinerua. (VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene