Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijeru 24 sata da se očituje

Seljaci predali zahtjeve: 'Izgubili smo bitke, ali ćemo rat ipak dobiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici seljaka, koji gotovo dva tjedna prosvjeduju na cestama kontinetalne Hrvatske, predali su svoje zahtjeve upućene premijeru Zoranu Milanoviću.

Zahtjeve koje u pisanom obliku upućuju premijeru Zoranu Milanoviću od kojega traže da se sastane s njima, predstavnici seljaka osobno su donijeli u Banske dvore.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora Andrej Plenković Iz minute u minutu Tko će prvi na Pantovčak? "Gdje ti je vladajuća većina, Plenkoviću?"

U izaslanstvu udruga poljoprivrednika koja će predati zahtjev su predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac, te predstavnici seljaka iz Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije Nikola Pajek i Nikola Babić.

>>Seljaci nastavljaju prosvjede, održavaju sastanak u Retkovcima

Predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić, naglasio je kako poljoprivrednici sastanak s premijerom među ostalim traže zbog neisplate 37 posto poticaja te niske cijene poljoprivrednih proizvoda.

Također traže ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine jer je, kako tvrde, prekršio članak 21. Zakona o državnim potporama. Predstavnici seljačkih gospodarstava tvrde da ih je isplaćivao netransparentno, budući da je nekima, uglavnom velikim proizvođačima, poticaje isplatio u iznosu od sto posto, nekima manje, a nekima ništa.

Zahtjevaju i višu otkupnu cijenu za sve poljoprivredne proizvode i hitnu isplatu 700 milijuna kuna neisplaćenih poticaja.

>>Sve manje prosvjednika, za sada bez najavljenog kretanja prema Zagrebu

"Dajemo premijeru 24 sata, po zakonu se u tom roku mora očitovati. Ako se ogluši pogazio je sva naša demokratska prava", kazao je Pipić. Naglasio je kako će nakon toga svoja zakonom stečena prava poljoprivrednici tražiti pravnom bitkom u Bruxellesu.

"Sve smo bitke na prosvjedima do sada izgubili, od razgovora s ministrima Jakovinom i Linićem, do toga da su nam blokirali put za Zagreb, ali uvjeren sam da ćemo rat ipak dobiti", poručio je. Novi sastanak predstavnika seljaka, na kojem će odlučiti o daljnjim akcijama, održat će se sutra u Novoj Gradišci. Do tada se nastavlja blokada prometnica. (Hina/ V.Š.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene