Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o umrežavanju državnih institucija

'Nakon dvije godine nitko ne bi smio nikoga tražiti domovnicu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donesen je zakon o umrežavanju državnih institucija s rokom za prilagodbu. Nastavak je to projekta e- građanin. Potrebne dokumente građani sada se mogu jednostavno ispisati na računalu i uštedjeti na biljezima.

Odzvonilo je šetnjama od šaltera do šaltera i prenošenju razno-raznih dokumenata iz jedne državne institucije u drugu. Građanima bi posao trebala olakšati E-država, odnosno umrežavanje svih institucija.

Pročitajte i ovo Plaćanje pristojbi od kuće (Foto: Dnevnik.hr) - 3 E-PRISTOJBA 6,5 milijuna eura za smanjenje redova pred šalterima: U pripremi nova usluga za građane i poduzetnike Putovnica (Foto: Dnevnik.hr) OD 1. SIJEČNJA Nikad brže do nove putovnice - treba vam samo jedan korak

Da bi izvadio osobnu iskaznicu za sina, Borisu je trebalo nekoliko desetaka kuna državnih biljega, domovnica, rodni list i vrijeme za šetnju od šaltera do šaltera.

Nema više plaćanja biljega, ispunjavanja zahtjeva i čekanja u redovima! Kreće projekt E-građanin

'Bilo bi vrijeme da možemo to zaista obavljati kao u normalnim zapadnim zemljama gdje se sve može obaviti preko telefona i gdje se svi dokumenti koji postoje u sustavu mogu pribaviti bilo gdje, odnosno tko ih treba ih može izvući', rekao je Boris Kolka.

Vlada će to pokušati ostvariti. Donesen je zakon o umrežavanju državnih institucija s rokom za prilagodbu.

'Propisano je da se sva tijela javne vlasti, cijela država mora prilagoditi zakonu u roku od dvije godine i nakon toga više neće smjet tražiti nikakve papire ni od koga, nego podatke pribavljat kroz tu državnu informacijsku strukturu. Konkretno, više nitko nakon dvije godine ne bi smio nikoga tražiti niti rodni list niti potvrdu o prebivalištu niti domovnicu', objasnio je pomoćnik ministra uprave Darko Parić.

Nastavak je to projekta E- građanin. Potrebne dokumente građani sada se mogu jednostavno ispisati na računalu i uštedjeti na biljezima. Za korištenje sustava potrebno se samo registrirati u poslovnicama FINE. Svi ostali koji ne koriste internet i dalje će u uredima za izdane dokumente plaćati takse.

Istraživanje o građanskom odgoju i obrazovanju: Učenici ne znaju što su građanin i demokracija!

Projekt je lansiran prije tjedan dana, a već sada je ima oko 16 i pol tisuća korisnika. Sustav koji omogućuje pristup dokumentima koristili su oko 90 tisuća puta. Iako je rok za E-državu 2 godine, institucije se na sustav mogu priključiti čim sabor potvrdi zakon sredinom srpnja.

'Postoje apsolutno svi tehnički preduvjeti da bilo koje tijelo, ministarstvo to počne primjenjivati već danas', dodao je Parić.

To bi bio i kraj za Borisove šetnje po institucijama s punim rukama papira.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene