Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O promjenama

Dva 'najraščupanija pojedinca' poboljšavaju hrvatski obrazovni sustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta održalo je konferenciju za novinare na kojoj je predstavilo dio dokumenata Cjelovite kurikularne reforme.

Na konferenciji su govorili prof. dr. sc. Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta i dr. sc. Boris Jokić, voditelj Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje.

Pročitajte i ovo Boris Jokić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Analitičar Dnevnika Nove TV Boris Jokić o izbornoj kampanji i polarizaciji društva: "Vrije već dugo, a može postati i opasno" Slika nije dostupna OTVORENO PISMO MINISTRU TEŠKE OPTUŽBE ZA AKADEMIKE Prepisali priloge u raspravi o kurikulumu iz materijala Republike Srbije?

'Ono što apsolutno dijelimo je što se odmah vidi da smo dva najraščupanija pojedinca koji se trude poboljšati hrvatski obrazovni sustav', izjavio je ministar Predrag Šustar.

Na predstavljanje je došao i bivši ministar Vedran Mornar.

Jokić je rekao da je to što su tu bivši i sadašnji ministri najbolji dokaz da ovaj projekt nadilazi političke interese.

Promjene u osnovnoj školi:

- Nema ocjena u prvom ciklusu, tj. prva dva razreda osnovne škole
- Produljenje školske godine za dva tjedna u obliku projektnih tjedana, na kraju drugog polugodišta u trajanju od pet dana. To neće biti standardna nastava
- Fleksibilna satnica u svim razredima

To bi od jeseni trebalo eksperimentalno krenuti u 60-ak škola, a od 2020. godine bi bilo obvezno za sve škole. Ipak, cijeli ovaj predmet mora proći kroz javnu raspravu.

Na konferenciji za novinare predstavljeni su Okvir nacionalnog kurikuluma, Nacionalni kurikulumi za pojedine razine i vrste obrazovanja (rani i predškolski, osnovnoškolski, gimnazijski, strukovni i umjetnički odgoj i obrazovanje), Kurikulumi određenih područja obrazovanja (matematičko, jezično-komunikacijsko, prirodoslovno, umjetničko, društveno-humanističko, tjelesno i zdravstveno te tehničko-informatičko) i Kurikulumi međupredmetnih tema: Učiti kako učiti, Poduzetništvo, Osobni i socijalni razvoj, Održivi razvoj, Korištenje IKT-a, Zdravlje i Građanski odgoj i obrazovanje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene