456793
456793
456793
456793
456793

TEŠKE OPTUŽBE ZA AKADEMIKE Prepisali priloge u raspravi o kurikulumu iz materijala Republike Srbije?

  • , 11.11.2016., 17:43
  • Autor:
  • komentara

Po tvrdnjama stručnjaka koji su sudjelovali u izradi nacionalnog kurikuluma, Ivica Kostović i Vladimir Paar su priloge poslane na javnu raspravu izravno kopirali iz dokumenata koje su izradili članovi stručne radne skupine, kao i iz dokumenata obrazovne politike Republike Srbije, bez navođenja autora i izvora.

 
 
 
 
Ivica Kostović i Vladimir Paar (Foto: Robert Anic i Boris Scitar/PIXSELL)
Ivica Kostović i Vladimir Paar (Foto: Robert Anic i Boris Scitar/PIXSELL)

Grupa stručnjaka koji su sudjelovali u izradi nacionalnog kurikuluma za nastavni predmet Biologija uputila je otvoreno pismo resornome ministru Pavi Barišiću u kojemu optužuje akademike Ivicu Kostovića i Vladimira Paara za neetično postupanje tijekom stručne i javne rasprave.

"Smatramo kako se radi o neetičnom postupanju koje u pitanje dovodi profesionalni integritet, osnovu znanstvenog i akademskog djelovanja, šalje štetnu poruku svim dionicima sustava odgoja, obrazovanja i znanosti te, prepisujući dokumente druge države bez jasnog referenciranja, u nezavidan položaj dovodi Republiku Hrvatsku i njezin sustav odgoja i obrazovanja."

Oni tvrde da su ovi akademici priloge poslane na javnu raspravu izravno kopirali iz dokumenata koje je dio članova stručne radne skupine izradio u svom dosadašnjem radu kao i iz dokumenata obrazovne politike Republike Srbije bez navođenja autora i izvora.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani, slijedom medijskih napisa o neetičnom postupanju pojedinaca u okviru Cjelovite kurikularne reforme želimo Vas obavijestiti da kao Stručna radna skupina za izradu nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Biologija upućujemo Otvoreno pismo ministru znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske gospodinu prof. dr. sc. Barišiću. Ukazivanje na neetično ponašanje smatramo našom građanskom i profesionalnom obvezom i dužnošću.

Neetično postupanje odnosi se na priloge stručnoj raspravi o prijedlogu Nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Biologija te prijedlogu Dokumenta prirodoslovnoga područja kurikuluma koje je 19. travnja 2016. poslao gospodin Ivica Kostović s adrese ikostov@hiim.hr - http://www.kurikulum.hr/strucna-rasprava-biologija/.

8. rujna 2016. gospodin Vladimir Paar je pod vlastitim imenom u sustavu e-savjetovanja (kroz sustav e-građanin) objavio identičan prilog javnom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću u kojem je na dnu potpisan gospodin Ivica Kostović - https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=3739.

Stručna radna skupina je u svojim odgovorima na stranicama 52. – 73. obradila prilog gospodina Ivice Kostovića - http://www.kurikulum.hr/wp-content/uploads/2016/06/Odgovori-SVI_stru%C4%8Dna-rasprava-Biologija.pdf. Prilikom odgovora utvrđeno je da je prilog gospodina Ivice Kostovića izravno kopiran iz:

A) Dokumenata koje je dio članova stručne radne skupine izradio u svom dosadašnjem radu

Prva dva dijela teksta priloga gospodina Ivice Kostovića uradak su članica skupine prof. dr.sc. Ines Radanović, dr.sc. Diane Garašić, doc.dr.sc. Žaklin Lukša i prof. Valerije Begić koje su uz još nekoliko kolegica i kolega koautorice preuzetih izvora.

Izvori su sljedeći:

1. Radanović, I., Lukša, Ž., Garašić, D., Bastić, M., Marković, N., Furlan, Z., Dolenec, T., Begić, V., Kapov, S., Štiglić, N., Petrač, T., (2011.) Izvješće o provedbi projekta - ispiti vanjskog vrednovanja iz Biologije u osmim razredima u školskoj godini 2010./2011., NCVVO, Zagreb http://dokumenti.ncvvo.hr/OS/Izvjesca/izvjesce_bio_2010_2011.pdf

2. Radanović I., Garašić D., Kapov S.: Strategija izrade pitanja za nacionalne ispite u osnovnoj školi 2010/11. - izrađeno za NCVVO -a 2011. godine.

B) Dokumenata obrazovne politike Republike Srbije, bez navođenja autora i izvora

Treći dio teksta priloga gospodina Ivice Kostovića je službeni materijal iz obrazovnog sustava susjedne države iz 2010. godine koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije. Tekst u prilogu stručnoj raspravi u potpunosti je identičan integralnom tekstu bez navođenja izvora. Cjeloviti tekst moguće je pronaći na sljedećoj poveznici:

3. Pravilnik o opštim standardima postignuća - obrazovni standardi za kraj obaveznog obrazovanja ("Sl. glasnik Republike Srbije - Prosvetni glasnik", br. 5/2010) http://www.rckanjiza.edu.rs/wp-content/uploads/2013/11/STANDARDI-KRAJ-OSNOVNE.pdf

Smatramo kako se radi o neetičnom postupanju koje u pitanje dovodi profesionalni integritet, osnovu znanstvenog i akademskog djelovanja, šalje štetnu poruku svim dionicima sustava odgoja, obrazovanja i znanosti te, prepisujući dokumente druge države bez jasnog referenciranja, u nezavidan položaj dovodi Republiku Hrvatsku i njezin sustav odgoja i obrazovanja. Ovi postupci u pitanje dovode regularnost postupaka stručne rasprave i javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u okviru Cjelovite kurikularne reforme.

Otvorenim pismom molimo ministra znanosti i obrazovanja da poduzme sve što je u njegovoj moći kako bi se ova situacija razriješila i kako bi se zaštitio ugled svih zaposlenih u sustavima odgoja, obrazovanja i znanosti i hrvatske akademske zajednici u cjelini."

U potpisu su navedeni svi uključeni u izradu kurikuluma Biologije: Žaklin Lukša, Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec (voditeljica), Valerija Begić, Osnovna škola Sesvetski Kraljevec, Zagreb, Karlo Horvatin, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb, Dubravka Karakaš, Osnovna škola Sesvete, Sesvete, Petra Korać, Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek, Zavod za molekularnu biologiju, Ozrenka Meštrović, Osnovna škola Antun Gustav Matoš, Vinkovci, Zrinka Pongrac Štimac, V. gimnazija, Zagreb, Ines Radanović, Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek, Sunčica Remenar, Obrtnička škola za osobne usluge, Zagreb, Damir Sirovina, Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek, Dalibor Sumpor, Srednja škola Tina Ujevića, Kutina.

Otvoreno pismo potpisuju i članice stručne radne skupine iz redova Agencije za odgoj i obrazovanje: više savjetnice za biologiju Diana Garašić i Marina Ništ. Potpisnici su i članovi stručne radne skupine iz redova Ekspertne radne skupine: Ružica Vuk, Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Geografski odsjek, te Boris Jokić, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se