Obavijesti Video Pretražite Navigacija
predstavljen program

Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine

Aktualno Galerija Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 1 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 1 Foto: Ranko Suvar / CROPIX Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 Foto: Ranko Suvar / CROPIX Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 3 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 3 Foto: Ranko Suvar / CROPIX Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 4 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 4 Foto: Ranko Suvar / CROPIX +0 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 5 Galerija 1/5 >>
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavio je program stranke za parlamentarne izbore.

Predsjednik stranke Andrej Plenković na predstavljanju programa za nadolazeće parlamentarne izbore otkrio je da će na listama HDZ-a biti Marijana Petir, Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", general u miru Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, te Tomislav Zadro, sin Blage Zadre. 

"Na listama će biti članovi Vlade, saborski zastupnici, lokalni čelnici, naši partneri. S nama na liste idu dosadašnji partneri: HSLS, HDS, HNS, HSU. Bit ćemo relativni pobjednici i sastavit ćemo Vladu", najavio je Plenković.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Iznenađenje na listi HDZ-a je glasnogovornik Vlade Marko Milić, koji će biti na listi u prvoj izbornoj jedinici.

"Ključna poruka HDZ-a i naših partnera bit će politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka", ustvrdio je predsjednik HDZ-a.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je

Plenković je tijekom govora također naveo sve krize koje su se dogodile tijekom njegova mandata: Agrokor, pandemiju koronavirusa, potrese koji su pogodili Zagreb i Banovinu, energetsku krizu, inflaciju, rat u Ukrajini.

"Ne mislim da smo riješili sve, ne mislim da smo bili najbolji. Sigurno je bilo i grešaka, ali smo dali sve od sebe da damo odgovore na izazove s kojima smo suočeni i mislim da smo u tome bili bolji od drugih političkih aktera", napomenuo je.

Podsjetimo, ranije je objavljeno da će nositelji HDZ-ovih lista biti:

  • Andrej Plenković (prva izborna jedinica)
  • Gordan Jandroković (druga izborna jedinica)
  • Anđelko Stričak (treća izborna jedinica)
  • Ivan Anušić (četvrta izborna jedinica)
  • Marin Piletić (peta izborna jedinica)
  • Davor Božinović (šesta izborna jedinica)
  • Tomo Medved (sedma izborna jedinica)
  • Oleg Butković (osma izborna jedinica)
  • Ivan Malenica (deveta izborna jedinica)
  • Branko Bačić (deseta izborna jedinica)
  • Zvonko Milas (jedanaesta izborna jedinica)

Predstavljanje izbornog programa

Plenković je tijekom govora naveo da je izborni program HDZ-a koncipiran u pet poglavlja i razvoja u idućih pet godina: Uspješna Hrvatska, Vitalna Hrvatska, Pravedna Hrvatska, Održiva Hrvatska i Suverena Hrvatska.

Novo ulaganje u državne papire može se očekivati u svibnju, najavio je te dodao da će nakon četiri godine mandata prosječna plaća narasti s 1293 na 1600 eura, a minimalna bruto plaća iznosit će 1250 eura. Istovremeno će dići mirovinu na 750 eura, što je porast od 30 posto.

"Svako će dijete do 2030. godine imati mjesto u vrtiću, za svako rođeno dijete majke će dobiti godinu dana mirovinskog staža i udvostručit ćemo trajanje plaćenog očinskog dopusta", naveo je Plenković neke od demografskih mjera.

"Nastavit ćemo s mjerama poreznog rasterećenja mladih jer se ta politika pokazala sjajnom, a nije naštetila poslodavcima", dodao je.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo"

Plenković je naglasio i važnost nezavisnih institucija.

"Važno je da postoji snažna i neovisna borba protiv korupcije u kojoj su svi jednaki pred zakonom. To za nas znači Pravedna Hrvatska. Takve institucije pružaju snažnu poruku i za naš ekonomski okvir", ustvrdio je.

"Dosta je bitan detalj i da poštujemo Ustav. Jako je važno da se u Hrvatskoj poštuje Ustav", rekao je, nakon čega su mu okupljeni HDZ-ovci zapljeskali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene