Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDSJEDNIŠTVO SDP-a

Bernardić: Želimo nacionalni dogovor s HNS-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP će se odrediti prema kandidatu za gradonačelnika Zagreba nakon što postignu nacionalni dogovor s HNS-om, rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, nakon sjednice Predsjedništva stranke.

"Kandidat za gradonačelnika će se odrediti nakon nacionalnog dogovora kojeg očekujemo s HNS-om. Nakon nacionalnog dogovora - kandidat za gradonačelnika", rekao je Davor Bernardić novinarima nakon sjednice Predsjedništva SDP-a. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku"

Na novinarsko pitanje je li to poruka da SDP nema dovoljno kvalitetnog kandidata za Zagreb u stranci, Bernardić je rekao da je to poruka da su im hrvatski nacionalni interes i građani Zagreba ispred stranačkog interesa.

Upitan što misli o Sandri Švaljek, Bernardić je rekao da je riječ o kvalitetnoj osobi, a da on vjeruje u nacionalni dogovor s HNS-om.

"Vjerujem da je jedino ujedinjena ljevica sposobna u Zagrebu osigurati nužne promjene nakon sljedećih izbora kako bi građani mogli ostvariti pravo na jefitniji, brži i perspektivniji grad", rekao je Bernardić, dodajući da SDP ima jasan plan za Holding, a to je da građani Zagreba svakog mjeseca ostvare uštede na uplatnicama od 200 kuna. Pojasnio je da bi dio ušteda išao kroz uštedu električne energije, dio kroz obnovu fasada, a dio na vodovodnom sustavu gdje sadašnji gubici iznose 50 posto. 

Treba nam povjerenstvo za sadašnjost

Komentirajući osnivanje Vijeća za suočavanje s prošlošću rekao je da je i bez komisije jasno da je pozdrav "Za dom - spremni!" u Jasenovcu neprimjeren, te da je marširanje profašističkih snaga centrom Zagreba potpuno nedopustivo. "Neka se suoče sa sadašnjošću, a ne s prošloščću i neka osude porast nasilja na zagrebačkim ulicama", rekao je Bernardić.

Dodao je da se SDP sa svojom prošlošću suočio devedesetih godina, kada je osudio sve što je bilo loše. "Sada je na desnici da se odrekne NDH. Očekujem da će ovo povjerenstvo biti upravo na tom tragu, da će se desnica kroz njegov rad odreći NDH", kaže Bernardić.

Nedjelja dan za odmor, ali...

Predsjednik SDP-a nije se decidirano izjasnio o novoj inicijativi Crkve da nedjelja bude neradni dan, već je rekao da to ovisi o dogovoru u hrvatskom društvu.

"Nedjelja je dan za odmor, ali jasno je poznato da javne usluge rade nedjeljom i da s obzirom na osjetljivost, na gospodarsku aktivnost, potrebno dobro odvagati", rekao je Bernardić, dodajući kako se SDP zalaže da se poštuju uvjeti rada te da se 10 tisuća ljudi, koji su prošlog mjeseca ostali uskraćeni za svoj zarađeni osobni dohodak, dobiju svoju plaću.

"Prvo isplata plaća, a onda možemo razgovarati o svemu drugom", kaže Bernardić.

Zdravorazumska odluka Ustavnog suda

Odgovarajući na pitanja o odluci Ustavnog suda o pobačaju, Bernardić je rekao da niti jedna promjena zakona ne smije biti u smjeru ograničenja prava žene na izbor i dosegutih modernih demokratskih standarda.

"Pozdravljam zdravorazumsku odluku Ustavnog suda koji pokazuje da je Hrvatska ipak u društvu modernih europskih zemalja i ipak u 21. stoljeću", rekao je Bernardić, dodajući da neće nikome dopustiti da se petlja u pravo žena na izbor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene