Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruća sjednica SDP-a

Hoće li riječki SDP-ovci imati 'petlje' žešće se suprotstaviti Milanoviću?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio riječkih SDP-ovaca otvoreno je pokazao nezadovoljstvo načinom na koji je Milanović smijenio Linića, no isto tako najavili su da neće 'lomiti stranku'. Neće ni Slavko Linić. Bar za sada.

Predsjedništvo SDP-a na današnjoj će sjednici raspravljati o smjeni Slavka Linića s mjesta ministra financija, a izjave nekih SDP-ovaca, posebice iz moćnog riječkog ogranka koji je sinoć zbog toga održao izvanredan sastanak, unatoč suprotnome stavu predsjednika stranke Zorana Milanovića, sugeriraju oštre, polemičke tonove.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Premijer Milanović smijenio je jučer Linića zbog ozbiljno narušenog povjerenja te političke odgovornosti u slučaju predstečajne nagodbe vinkovačke "Spačve" u kojoj je za namirenje poreznih dugova, temeljem Linićeve potpisane odluke, uzeto zemljište čija je vrijednost prema procjeni Porezne uprave šest puta manja nego što je "država uzela pod račun".

Milanović je na izvanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj je priopćio svoju odluku te najavio da će na Linićevo mjesto predložiti njegovog dosadašnjeg zamjenika Borisa Lalovca, kazao da se ne boji otpora u SDP-u zbog te svoje odluke.

Naglasio je da je o Liniću razgovarao sa svim kolegama u užem kabinetu Vlade i većim brojem ministara, kao i s ljudima iz vrha SDP-a, ali da je odluku o smjeni morao donijeti osobno.

"Na Predsjedništvu SDP-a će nekoliko ljudi koji nisu informirani biti informirani i to je sve. Mi nismo HDZ, tako ne funkcioniramo. Stranka mi je jako važna, ali ovakvu odluku moram donijeti ja, u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlasti", kazao je.

Riječki SDP-ovci: Ne izlazimo iz SDP-a, ali upitan je način na koji je Linić smijenjen!

No, da bi sjednica Predsjedništva mogla biti "vruća", odnosno da u SDP-u ima nezadovoljnih zbog Linićeve smjene, potvrđuju riječi riječkog gradonačelnika i šefa utjecajne riječke organizacije SDP-a Vojka Obersnela koji način na koji je smijenjen njegov sugrađanin ocjenjuje kao "neočekivan postupak, nimalo kolegijalan i nimalo ljudski".

"Kad odlučite smijeniti ministra koji je uspio u svom resoru načiniti najveći broj reformi, koji je od strane javnosti najbolje ocijenjeni član Vlade i prepoznat kao vrijedan radnik - onda, po meni, morate imati puno snažniji i jasniji razlog od nekakvih intriga i onih koji bezimeni već mjesecima udaraju po ministru financija u medijima", ističe Obersnel.

Ocjenjuje da se u ovom slučaju očito radi o "dubokom nerazumijevanju, nepremostivom jazu, nepotrebnom pokazivanju mišića i izravnoj odluci premijera". "Radi se o odluci koju je donio iz meni nepoznatih razloga", ustvrdio je Obersnel.

On je sinoć sazvao i prošireni sastanak tog odbora nakon kojeg je izjavio da riječki SDP neće osnivati novu stranku, niti izlaziti iz SDP-a, ali je istaknuo da imaju pravo na svoje stajalište koje su uvijek imali, a u novijoj povijesti se pokazalo da nikad nisu pogriješili.

U riječkom SDP 'prijateljski se komentirao Linićevu smjenu'

Kako je rekao Obersnel, sastanak su organizirali da bi "prijateljski prokomentirali događaje vezane uz smjenu ministra financija Slavka Linića.

"Kao legalisti, poštujemo donesene odluke i ne smatramo da su počinjene statutarne pogreške. Sve što je učinjeno je pravo predsjednika Vlade i stranke, samo je upitan način na koji se to obavilo", rekao je. Želimo dalje nastaviti stranački rad pripremajući se za izbore za Europski parlament, a o svemu ostalome ćemo razgovarati na stranačkim tijelima, najavio je Obersnel.

Na sastanku zatvorenom za javnost, osim članova riječkog Gradskog odbora, bili su i gradski vijećnici SDP-a. Obersnel je rekao da riječki SDP-ovci uvažavaju predsjednika stranke i njegove odluke, ali isto tako uvažavaju i dugogodišnjeg člana Slavka Linića. Obersnel je istaknuo da Linić uživa potporu svih članova riječkoga Gradskog odbora SDP-a te nitko od sudionika sastanka nije očekivao smjenu Linića na ovaj način. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene