Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZVANREDNA SJEDNICA

Predsjedništvo BiH traži reakciju međunarodne zajednice: "Vlast Republike Srpske ugrožava mir u zemlji i regiji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo BiH u utorak je na izvanrednoj sjednici usvojilo zaključke kojima je konstatiralo kako vlasti Republike Srpske ugrožavaju temelje Daytonskog sporazuma, a time i mir u zemlji i regiji zatraživši pri tom od međunarodne zajednice da na to reagira i poduzme mjere kojima bi se spriječila eskalacija krize.

Predsjedništvo BiH zasijedalo je na zahtjev bošnjačkog člana Denisa Bećirovića koji je i predložio zaključke a podržao ih je Željko Komšić, sadašnji predsjedatelj državnog vrha, dok ih je srpska članica Željka Cvijanović osporila.

Bećirović i Komšić procijenili su kako nastojanja vlasti RS predvođenih Miloradom Dodikom da potkopaju Ustavni sud BiH predstavljaju jasno kršenje ustava na što se mora reagirati kao što mora reagirati i pravosuđe jer su počinjena teška kaznena djela za koje zakon predviđa ozbiljne sankcije.

"Zbog očevidnog ugrožavanja Daytonskog sporazumna nužno je snažno i pravodobno djelovanje Ureda visokog predstavnika (OHR) s ciljem zaštite mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Predstavnici međunarodne zajednice, primarno države svjedoci Mirovnog sporazuma, a posebno predstavnici Europske unije, trebaju prestati tolerirati antidejtonsku i protuustavnu politiku tijela vlasti entiteta RS", stoji u zaključcima uz upozorenje kako pasivnost međunarodne zajednice samo potiče nastavak separatističkog djelovanja vlasti u Banjoj Luci.

Pročitajte i ovo Nema vode Sramotno Temperature otišle nebu pod oblake, a neka sela na glinskom području danima nemaju vodu: "Užas. Rekli su nam da ne znaju gdje je kvar"

Pozvali su stoga na hitno uvođenje sankcija onima koji ruše ustavni poredak, a Srbiju i Hrvatsku kao potpisnice Daytonskog sporazuma "da poštuju princip suverene jednakosti država i princip neintervencije u unutarnja i vanjska pitanja drugih država te da preuzete međunarodne obveze izvršavaju u dobroj vjeri".

Cvijanović koja je glasala protiv zaključaka najavila je kako će pred parlamentom RS pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa da bi se spriječilo njihovo stupanje na snagu. To će se dogoditi ukoliko dvotrećinska većina zastupnika u entitetskom parlamentu podupre njeno protivljenje zaključcima Predsjedništva.

Cvijanović smatra da parlament RS donošenjem zakona kojim je zabranio provedbu presuda Ustavnog suda BiH i kojega je poništio visoki predstavnik Christian Schmidt nije narušio ustav "nego je ukazao na devijacije u njegovoj provedbi".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene