Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima izbore u vidu

Suci najavili bojkot izbornog povjerenstva. Šef Vrhovnog suda: ''To je neprihvatljivo''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, koji je po službenoj dužnosti i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, u petak je priopćio da je protiv bojkota rada izbornih povjerenstava, odnosno nesudjelovanju sudaca u tim tijelima.

U povodu najave Udruge hrvatskih sudaca (UHS) da će u okviru pregovaračkog postupka sa Vladom RH pokrenuti "mjere" od kojih se jedna odnosi na nesudjelovanje sudaca u radu izbornih povjerenstava, predsjednik Vrhovnog suda priopćio je da ne podržava takvu namjeru.

"Bez obzira što predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske također smatra da Vlada Republike Hrvatske mora ispuniti obećanje koje je prošle godine dano UHS-u o sustavnom uređenja plaća sudaca, da ipak, u godini koja se naziva 'superizborna', nije društveno prihvatljivo da suci svoje opravdane zahtjeve nastoje ostvariti na ovaj način", navodi u priopćenju.

Pročitajte i ovo Udruga KAS; ilustracija - 4 Provjereno donosi Poplava im je uništila sve, a o njihovu radu ovise brojna djeca: Sa svih strana su im obećavali pomoć, no već mjesecima prepušteni su sami sebi

Dodaje da je zakoniti izborni proces temelj demokracije i "stoga svoj opravdani interes suci u ovoj godini ne trebaju ostvarivati na način koji može ugroziti uredno održavanje izbora", objavio je Vrhovni sud na svojoj internetskoj stranici.

Ministar Ivan Malenica ocijenio je u četvrtak, komentirajući mogući bijeli štrajk sudaca i bojkotiranje izbornih povjerenstava u superizbornoj godini, da osim na europskim izborima članovi izbornih povjerenstava mogu biti i ugledni pravnici te da postoje i suci koji nisu sudjelovali u štrajku.

Pročitajte i ovo Kontejnerski brodski terminal, ilustracija Ozbiljno upozorenje Dijelu gospodarstva prijeti kolaps zbog sukoba u Crvenom moru: "Prva skladišta su već prazna"

Premijer Andrej Plenković potom je najavio izmjenu zakona ističući da „dugoročno moramo imati opciju da odredbe zakona koje se odnose na izbor zastupnika za Sabor i Europski parlament trebaju biti iste".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene