Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesićeva izjava dobila svrhu

Predsjednik Mesić neće ostati dužan Borisu Tadiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tadićevim istupom izjava predsjednika Mesića je napokon dobila svrhu, kaže savjetnik Jakić.

Na kritike srbijanskog predsjednika pred Vijećem sigurnosti, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odgovara oštrim pismom koji će stići na sve adrese UN-a.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

'Oštro osuđujemo opasno mahanje sabljom i ratnohuškačku izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Nema opravdanja za prijetnju uporabe sile protiv Bosne ili bilo koje zemlje zapadnog Balkana. Srbija kategorički odbacuje takve provokacije i očekujemo od svake druge odgovorne strane da učini isto', rekao je Boris Tadić u UN-u.

>> EU zabrinuta zbog stanja u BiH

>> 'Tadić je Mesićevu izjavu više iskoristio za domaću javnost'

Upravo zbog ove Tadićeve izjave pred Vijećem sigurnosti ured hrvatskog predsjednika poslat će cirkularno pismo UN-u.

Točnije, riječ je o već hrvatskoj javnosti poznatom priopćenju u kojem se objašnjava da je Mesić sporne riječi o vojnoj intervenciji izgovorio u slučaju ugroženosti opstanka BiH, ali i kao upozorenje na međunarodno ignoriranje Dodikove politike. Mesićeva rekacija time će postati službeni dokument UN-a.

'Tadićeve riječi imaju težinu samo u Srbiji'

A Tadić je svojom rekacijom pomogao, tvrdi predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku Tomislav Jakić, da međunarodnu zajednicu još jednom upozorimo da je BiH potencijalno žarište.

'Istup predsjednika Srbije taj je problem stavio pred oči članicama UN-a i prema tome izjava predsjednika Mesića postigla je svoju svrhu napokon. On je ponavljam dosta dugo vremena upozorava na to nije ga se htjelo slušati nailazio je na gluhe uši a sad su se uši otvorile', rekao je Tomislav Jakić, savjetnik predsjendika Mesića za vanjsku politiku. Tadićeve riječi imaju težinu, tvrdi Jakić, samo u Srbiji, kojoj su i namjenjene.

'U međunarodnoj javnosti jedva da će imati neku težinu a ako stavite na vagu s jedne strane njegovu izjavu i s druge strane izjavu američkog predstavnika u Vijeću sigurnosti koji je pohvalio predsjednikov posjet Kosovu onda dobivate pravi odnos', kaže Tomislav Jakić.

Na balkanska prepucavanja reagirala je i Europa. Ne sviđa im se Dodikova prijetnja referendumom iako su gotovo sigurni kako je samo riječ o predizbornoj kampanji za listopad.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene