Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko su živi, a tko kosturi?

Splitski rektor 'o živima i mrtvima': 'S kosturima ja najbolje znam'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nailazimo i na žive i na kosture, sa živim ljudima znaju prorektori, a s kosturima ja najbolje znam', kazao je rektor Anđelinović.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je kako ne vidi nikakav problem u tome da se u studentskom kampusu u Splitu izgradi kapelica za vjerske potrebe studenata jer je, kako je rekao, po američkim i europskim sveučilištima često viđao kapelice.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Rektor otkrio ploču na kojoj je njegovo prezime pogrešno otisnuto (Foto: Mario Jurič) Kakav gaf! Split: Rektor otkrio ploču na kojoj je njegovo prezime pogrešno otisnuto

'Ne vidim nikakav problem u tome sve dok nitko nikoga ne sili na neku manifestaciju vjere, politike ili bilo čega drugoga', rekao je Josipović odgovarajući na pitanje novinara kako komentira zamisli o izgradnji kapelice u splitskome studentskom kampusu s obzirom na to da je Hrvatska sekularna država.

Josipović, koji je danas na splitskom Sveučilištu posjetio novoizabranog rektora te visokoškolske ustanove Šimuna Anđelinovića, također je rekao da je kapelice, kako je rekao, često viđao više-manje po svim europskim, pa i američkim sveučilištima gdje je boravio.

'Kampus je jedan studentski grad u kojem žive mladi ljudi s različitim potrebama. Neke od tih potreba su i vjerske potrebe. Onaj tko voli, želi i ima potrebu otići u kapelicu, otići će u nju, onaj koga veseli ples, otići će na ples', rekao je Josipović.

Ravnateljica Studentskog centra u Splitu Gordana Raos rekla je kako je riječ o prostoru u studentskom domu kampusa koji će biti namijenjen duhovnim aktivnostima.

'To je manja dvorana, površine oko 30 metara četvornih, za duhovne aktivnosti i u tijeku je njezino uređenje', rekla je Raos.

Predsjednik Josipović izjavio je nakon sastanka s rektorom Anđelinovićem kako je učinjeno mnogo na izgradnji infrastrukture splitskoga sveučilišnog kampusa te je posebice spomenuo moderne smještajne kapacitete novoizgrađenoga studentskog doma u kojemu se treba dovršiti restoran.,

Ured predsjednika: Josipović u javnosti nastupa isključivo u funkciji Predsjednika Republike

Ponovio je kako je najveći nedostatak bolonjskog procesa u Hrvatskoj 'nekorespondiranje s tržištem rada', ali, dodao je, 'ne stoje neke teze da kod nas ništa ne valja'.

'Naši studenti odlaze na natjecanja s najprestižnijim svjetskim sveučilištima i vrlo često se vraćaju i s prvom nagradom', rekao je Josipović.

Rektor Anđelinović izjavio je kako je svrha posjeta predsjednika Josipovića splitskom Sveučilištu 'komunikacija s akademskom zajednicom'.

'Želio se upoznati s našim programima uživo i rekli smo mu da bismo željeli promijeniti neke stvari i da ćemo tražiti potporu i od vlasti', rekao je Anđelinović.

Na pitanje kako teku njegovi prvi rektorski dani, nakon što je nedavno na čelu splitskog Sveučilišta naslijedio Ivana Pavića, Anđelinović je odgovorio: 'Objasnit ću to medicinski. Nailazimo i na žive i na kosture, sa živim ljudima znaju prorektori, a s kosturima ja najbolje znam.' Nije želio odgovoriti na novinarsko pitanje tko su živi, a tko su kosturi.

Rektor Anđelinović također je rekao kako splitsko Sveučilište trenutačno ima oko 23.000 studenata i 1600 zaposlenih te da je po veličini drugo u Hrvatskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene