Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do početka izborne kampanje

Ured predsjednika: Josipović u javnosti nastupa isključivo u funkciji Predsjednika Republike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured predsjednika Republike Hrvatske priopćio je danas da predsjednik Ivo Josipović svoju dužnost obnaša na identičan način kao i dosad u mandatu te u javnosti nastupa isključivo u funkciji Predsjednika Republike sve do početka službene izborne kampanje.

Predsjednik se, kao i svih godina dosad i u skladu s mogućnostima, odaziva pozivima na druženje s građanima koji ga žele upozoriti na svoje probleme ili pozvati ga da s njima obilježi i uveliča dane od značaja za lokalnu zajednicu, stoji u priopćenju Ureda predsjednika u povodu učestalih upita medija.

Pročitajte i ovo Donald Trump oštro reagirala Bijela kuća Trump sablaznio novom izjavom: "Niste platili? Još bih potaknuo Rusiju da vas napadne" Neredi u Senegalu Građani bijesni VIDEO Stabilna afrička demokracija u krizi zbog odgode izbora: U neredima poginuo student

Josipović se tako odazvao i na poziv višestranačkog mjesnog odbora Peščenica-Žitnjak, koji je skup organizirao. Oglas za druženje s građanima postavio je također mjesni odbor, a Ured predsjednika nije uložio ni jednu lipu u organizaciju skupa budući da je Predsjednik na skup došao kao pozvani gost.

Josipović: Odgovara mi bilo koji datum za predsjedničke izbore

Ured predsjednika navodi da se Josipović i proteklih godina tijekom mandata odazivao pozivima na slična okupljanja te je bio na desecima sličnih skupova koje su organizirale lokalne vlasti različitih razina ili udruge, poput Posavljaka, Šibenčana i Sinjana. Pritom napominje da medijske najave o dnevnom protokolu predsjednika Republike ne sadrže sve njegove dnevne aktivnosti.

Ured navodi također da tim ljudi koji radi na pripremi kampanje za predsjedničke izbore koristi prostore u zgradi Novinarskog doma i funkcionalno su odvojeni od rada Ureda predsjednika u skladu sa zakonom.

Ured podsjeća da je prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe za potrebe izborne promidžbe zabranjeno korištenje uredskih prostorija, službenih vozila i uredske opreme, osim osobama na koje se odnose posebni propisi o štićenim osobama.

Budući da je predsjednik Republike štićena osoba, jedina iznimka će biti sve mjere u skladu s propisima o štićenim osobama, navodi Ured predsjednika. Priopćio je da će, kada započne kampanja i stožer počne raditi, svi članovi stožera koji su dužnosnici, službenici ili namještenici Ureda predsjednika koristiti godišnji odmor i neplaćeni dopust.

Predsjednik Josipović, podsjeća Ured, odabrao je Tamaru Obradović Mazal da vodi kampanju za predsjedničke izbore, a Mladenku Šarić za glasnogovornicu kampanje, koje će svoje dužnosti regulirati sukladno Zakonu o izboru predsjednika Republike i Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Podsjeća također da sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i političke promidžbe svaki kandidat otvara zaseban račun iz kojega financira sve aktivnosti vezane za kampanju o čemu se podnosi detaljno financijsko izvješće. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene