Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio DIP

Službeno potvrđeno: Ovo su kandidati u utrci za Pantovčak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvero kandidata – Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić - mogu se na izborima 28. prosinca natjecati za predsjednika/icu Republike, službeno je u ponedjeljak objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Povjerenstvo je to učinilo nakon što je provjerilo pravovaljanost svih sedam zaprimljenih kandidatura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Simpatizeri Ive Josipovića 'Sinčiću su otišli protestni glasovi ljevice' Slika nije dostupna Obraćanje Ivana Sinčića 'Ponosan sam na vas, napravili smo nemoguće'

Objavom liste predsjedničkih kandidata ispunjeni su uvjeti da od ponoći, dakle s prvim minutama utorka, 9. prosinca krene službena izborna promidžba. Trajat će vrlo kratko, samo 18 dana, do izborne šutnje, 26. prosinca.

Grabar Kitarović kandidatkinja je HDZ-a, Josipović je kandidat SDP-a, Kujundžić Saveza za Hrvatsku, a Sinčić Živog zida, udruge koja se protivi nasilnim deložacijama i ovrhama.

Kandidature su DIP-u predala i trojica nezavisnih kandidata - Slobodan Midžić, Ratko Dobrović i Ivan Bavčević, no nisu bile pravovaljane jer nisu imale potrebnih najmanje 10 tisuća potpisa potpore.

Ivo Josipović: 'Prijedlogom ustavnih promjena u utrku za novi mandat'

Kolinda Grabar Kitarović: U predsjedničku utrku sa sloganom 'Za bolju Hrvatsku'

Milan Kujundžić: 'Kao predsjednik ljudima bih vratio nadu i ponos'

Ivan Vilibor Sinčić - Ima 25 godina i jedan je od četiri kandidata za predsjednika Hrvatske!

Za kandidaturu Grabar Kitarović potpisalo se više od 328 tisuća birača, za Josipovićevu više od 203 tisuće, Kujundžićevu 50-ak tisuća, a za Sinčićevu kandidaturu više od 15 tisuća birača.

Najkasnije tri dana od početka službene kampanje, svih četvero kandidata mora objaviti hoće li i koliko vlastitih sredstava uložiti u kampanju.

Prvi je to, još 5. prosinca učinio Kujundžić, objavivši da će potrošiti najviše 50 tisuća kuna i to isključivo iz plaće koju zarađuje u KB Dubrava.

Sedam dana prije izbora, dakle 20. prosinca, kandidati DIP-u moraju dostaviti preliminarna izvješća o primljenim donacijama i troškovima kampanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene