Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'U najboljem interesu RH'

Josipović: Regionalizacija će biti okosnica gospodarskog oporavka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednički kandidat Ivo Josipović poručio je u nedjelju kako će regionalizacija Hrvatske biti okosnica gospodarskog oporavka te ustvrdio da se HDZ protivi regionalizaciji jer želi zadržati "postojeći sustav sinekura na lokalnoj razini".

Josipović se na glavnome samoborskome trgu družio s građanima u sklopu kampanje za drugi krug predsjedničkih izbora i tom je prilikom predstavio svojih pet ključnih reformi nužnih za oporavak države koje predlaže kroz ustavne promjene - pošten izborni sustav, Hrvatsku snažnih regija, ravnotežu vlasti i funkcionalnost institucija, jednakost šansi, pravednost i poštenje, te prestanak življenja na kredit.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

U razgovoru s novinarima osvrnuo se na protivljenje HDZ-a njegovom prijedlogu regionalizacije, odnosno na izjavu HDZ-ovog virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića koji je, nakon što je IDS podržao prijedlog regionalizacije, kazao kako Josipović želi ukinuti Istru kao županiju. "Izašao je, zapravo, s tezom koja je protiv regionalizacije, a regionalizacija je u najboljem interesu Hrvatske. Pa zar hoće oduzeti budućnost Hrvatskoj?", poručio je Josipović.

Josipović: Reforme koje nudim nitko dosad u Hrvatskoj nije imao hrabrosti provesti

Iznio je podatke da svake godine u Hrvatskoj trošimo 2,5 milijarde kuna "na nepotrebnu administraciju lokalne razine". "Dobar dio toga bismo mogli reinvestirati u razvoj, socijalnu pomoć, u pomoć mladima u stipendiji kredita. Ali ne, gospoda iz HDZ-a žele zadržati postojeći sustav sinekura na lokalnoj razini, ali to neće proći",kazao je.

Naglasio je da će, uz Istru, regija biti i Slavonija te da će biti još nekoliko regija. "I to će sasvim sigurno biti okosnica gospodarskog oporavka", ustvrdio je Josipović, uvjeren da će za svoj projekt promjena ustava, odnosno reformi imati podršku svake vlade.

"Siguran sam da će i sadašnja vlada do kraja svog mandata i koja god bude u idućem mandatu razumjeti da ovako više ne ide u Hrvatskoj i da ju ne možemo graditi na praznim obećanjima, već moramo konačno provesti refome", rekao je.

Istaknuo je da se reforme koje predlaže do sada nije usudila provesti nijedna vlada, a da on za to ima i habrosti i odlučnosti. "I dobit ću na svoju stranu sve koji odlučuju u ovoj zemlji", naglasio je Josipović. Ponovio je da će, ako ne dobije potporu u Saboru za ustavne promjene, ići na referendum u savezništvu sa strankama koje ga podržavaju. "I pobijedit ćemo", uvjeren je.

Vezano uz kampanju za drugi krug izbora, Josipović kaže da je neće zaoštravati na uvredama, već na programima. "Neću zaoštravati kampanju na nekakvim uvredama kao, evo vidimo, s druge strane, niti ću zaoštravati kampanju na nebitinim stvarima. Mislim da kampanju treba zaoštriti na suočavanju s istinom, na programima i mogućnosti da se teze koje se ističu zaista i ostvare", rekao je.

Ne slaže se da se 17 stranaka koje ga podržavaju uključilo u kapanju tek u drugome krugu. "Apsolutno su se oduvijek uključivale na primjereni način, tako i sada nastavljaju. Što je kraj kampanje bliže, naravno da se i više uključuju", kazao je.

Upitan kako u tome kontekstu vidi nastupe premijera Zorana Milanovića, odnosno pomažu li mu u kampanji njegovi istupi, Josipović kaže kako "nitko svojim likom sam po sebi nije dobar ni štetan, nego je bitno što govori". Dodao je kako Milanović kod dijela birača možda ima nešto lošiji rejting, "ali ima puno bolji od... (Tomislava Karamarka)". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene