Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rehn s trojkom

Predsjednička trojka podupire Rehnove napore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik češke vlade Alexandr Vondra izjavio je u srijedu navečer u Bruxellesu da predsjednička trojka EU-a podupire napore povjerenika za proširenje Ollija Rehna da se riješi hrvatsko-slovenski granični spor i nastave hrvatski pristupni pregovori te da očekuje rezultate na idućoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju s Hrvatskom koja je predviđena potkraj travnja.

Vondra je sudjelovao na sastanku koji je sazvao povjerenik za proširenje Olli Rehn i na kojem je sudjelovao švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, kao predstavnik budućeg predsjedatelja EU-a, i francuski veleposlanik Pierre Selal, kao predstavnik prijašnjeg predsjedništva. 'Razmjena mišljenja bila je dobra. Mislim da je zajedničko stajalište da podupiremo napore povjerenika Rehna i očekujemo neke rezultate na međuvladinoj konferenciji', rekao je Vondra.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

Povjerenik Rehn je također rekao da je predsjednička trojka poduprla njegovu inicijativu. 'Rasprava je bila vrlo korisna. Dogovorili smo se da će potpredsjednik češke vlade govoriti u ime EU-a. Trojka je poduprla inicijativu Komisije i potiče obje zemlje da se konstruktivno uključe tako da postignemo rezultate prije međuvladine konferencije potkraj travnja', rekao je Rehn. Ministar Bildt i veleposlanik Selal nisu bili dostupni za izjave.

Jandroković saznao za odgodu na putu za Bruxelles

U srijedu popodne trebao se održati novi krug pregovora između povjerenika Ollija Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom. Sastanak je, po Europskoj komisiji, odgođen jer Hrvatska nije dostavila svoj odgovor na najnoviji Rehnov prijedlog. Umjesto toga Rehn je sazvao sastanak s predstavnicima prijašnjega, sadašnjeg i budućeg predsjedništva EU-a.

>> Hrvatska je pokazala stav i ima čišću poziciju za prljave igre

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je priopćilo da je ministar Jandroković dobio informaciju o odgodi sastanka dok je bio na putu prema Bruxellesu, gdje je trebao predstaviti hrvatski prijedlog rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora i slovenske deblokade hrvatskih pristupnih pregovora. Na pitanje da komentira zašto Hrvatska nije dostavila svoj odgovor na Rehnov prijedlog, Vondra je odgovorio: 'Čekamo na to.'

Niovi sastanak nakon Uskrsa

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će ministar Jandroković predstaviti hrvatski prijedlog rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora i slovenske deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om prvom sljedećom prilikom. Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u srijedu, kad je objavljeno da je otkazan predviđeni trojni sastanak, da bi se novi sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije s povjerenikom Rehnom trebao održati nakon Uskrsa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene