Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje s Pantovčaka

Predsjednica Republike boravit će u subotu u radnom posjetu Sloveniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravit će u u subotu u radnom posjetu Sloveniji i sudjelovati na svečanom ručku u Brdu kod Kranja, koji u prigodi početka novog mandata upriličuje slovenski predsjednik Borut Pahor za predsjednike susjednih država, priopćio je u četvrtak Pantovčak.

Osim hrvatske predsjednice na ručku će biti talijanski predsjednik Sergio Mattarella, austrijski čelnik Alexander Van der Bellen i mađarski predsjednik Janos Ader.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski predsjednik o abitraži Borut Pahor: Moglo bi doći do incidenata i konflikata Slika nije dostupna Sastanak Grabar Kitarović i Pahora Hrvatska i Slovenija: Unatoč razlikama oko arbitraže treba nastaviti u duhu suradnje i prijateljstva

Na početku ručka predviđena su kratka prigodna obraćanja nazočnih predsjednika.

Prvotno je bilo planirano da Pahor upriliči neformalni susret s predsjednicima susjednih zemalja 20. prosinca, dva dana prije polaganja prisege za drugi mandat, ali je on odgođen.

Kako je ranije rečeno u Uredu slovenskog predsjednika, Pahor kani iskoristiti taj susret za učvršćenje dobrosusjedskih odnosa i međusobne suradnje susjednih država.

U svom inauguracijskom govoru Pahor se založio za provedbu arbitražne presude o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu koju Hrvatska ne priznaje.

"Utemeljeno očekujemo da će tu odluku poštovati susjedna i prijateljska Hrvatska. Na neka očekivanja s hrvatske strane da bi nakon odluke arbitara tražili neki srednji kompromisni put odgovaramo da je taj kompromis bio arbitražni sporazum i da je sada taj put potrebno završiti", kazao je Pahor. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene