Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Došao cijeli državni vrh

U Zagrebu otkriven spomenik Franji Tuđmanu, dolaze ga vidjeti i brojni građani

Otkriven spomenik Franji Tuđmanu (Foto: Dnevnik.hr)
Otkriven spomenik Franji Tuđmanu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Otkriven spomenik Franji Tuđmanu (Foto: Dnevnik.hr) Otkriven spomenik Franji Tuđmanu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Cijeli državni vrh danas je ovdje u svojim govorima naglasio kako je Franjo Tuđman bio veliki državnik koji je najzaslužniji za stvaranje suverene Hrvatske te da je ovaj spomenik najmanje što se moglo napraviti u znak zahvale prvom hrvatskom predsjedniku.

Na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice otkriven je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković 16. Vlada RH Plenković nakon saborske podrške vladi poručio: "Napravit ćemo iskorak, pokušat ćemo uspostaviti dijalog s oporbom" Vlada RH Nakon burne rasprave VIDEO Sabor izglasao povjerenje Vladi Andreja Plenkovića

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak javio se s mjesta na kojemu je otkriven spomenik.

"Puno je ljudi danas ovdje došlo na otkrivanje spomenika Franji Tuđmanu, a i sada dolaze brojni građani kako bi ga vidjeli. Cijeli državni vrh danas je ovdje u svojim govorima naglasio kako je Franjo Tuđman bio veliki državnik koji je najzaslužniji za stvaranje suverene Hrvatske te da je ovaj spomenik najmanje što se moglo napraviti u znak zahvale Franji Tuđmanu uz napomenu da se mogao napraviti i puno ranije", rekao je Andrija Jarak.

Spomenik je izazvao brojne kontroverze u javnosti, a sam autor kipar Kuzma Kovačić rekao je kako je spomenik simbolika Tuđmanova lika i djela i njegove vizije slobodne i suverene Hrvatske.

"Jasna stvar da ovo ima osobnu dimenziju. Čini mi se da je važnije što je u govorima rečeno, spomenik znači u simboličkom smislu identitet Hrvatske", kazao je Miroslav Tuđman.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je kako je izvrsna lokacija na kojoj je spomenik podignut jer povezuje stari i novi Zagreb. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je kako je spomenik lijep te da ga je dobio čovjek koji ga zasužuje. Da je spomenik u redu ocijenili su i ministar zdravstva Milan Kujundžić i pročelnik Pavle Kalinić. Željko Riner kazao je kako je važno da spomenik odaje Tuđmanov duh koji je "uvijek stremio naprijed i pokušavao najbolje za Hrvatsku".

Otkrivanju su nazočili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

U ime grada Zagreba na otvaranje spomenika došla je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića koji je hospitaliziran zbog plućne embolije

"Možda smo ovaj trenutak predugo čekali. Prošlo je gotovo 20 godina od smrti dr. Franje Tuđmana. Nakon brojnih sukoba, vrijeme je da realno sagledamo suvremenu hrvatsku povijest i mjesto Franje Tuđmana u njoj", kazala je Pavičić Vukičević. 

Premijer Andrej Plenković u govoru je kazao kako je Tuđman bio "politički lider koji je uspio uspješno utjecati na ključna zbivanja i ujediniti hrvatski narod".

"Svojom okupljajućom politikom postavio je temelje hrvatske države. Pod njegovim vodstvom Hrvatska je ostvarila najveće uspjehe", kazao je premijer Plenković.

Šef Sabora Gordan Jandroković kazao je kako je pod vodstvom Tuđmana ostvarena stoljetna težnja hrvatskog naroda. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je Tuđman vjerovao da hrvatski narod u ratu ne može izgubiti.

"Ne samo što je volio svoj narod, nego ga je i dobro poznavao. Bio je čovjek čvrste volje koji nikada iz vida nije ispuštao konačni cilj - slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Bio je velik i dostajanstven kao vizionar i državnik. Upisan je u našu povijest kao velikan velikana, a naša je dužnost iskazivati poštovanje", kazala je Predsjednica te potom otkrila spomenik.

Na otvorenju nije bio idejni tvorac ovog spomenika zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se od petka nalazi u bolnici.

Podsjetimo, Milan Bandić prošli je tjedan hospitaliziran zbog plućne embolije, a čini se kako su ga liječnici ipak uspjeli uvjeriti da ostane u bolnici na Jordanovcu, iako je najavljivao da će doći na otvaranje spomenika. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene