Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kod predsjednice

'Tripartitna vlada je neralna i utopistička, prijevremeni izbori najjeftinije su rješenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i dalje je u istoj situaciji. Kome će dati mandat za sastavljanje vlade, ne može se naslutiti.

12:50 - Čelnik IDS-a Boris Miletić potvrdio je da i dalje podržava koaliciju Hrvatska raste i Zorana Milanovića kao mandatara Vlade, dok se čelnik stranke Hrid Drago Prgomet te Milan Bandić, predsjednik stranke Milan Bandić 365 – stranka rada i solidarnosti, o tome nisu htjeli izjasniti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko će prvi do mandatara? Grabar Kitarović u četvrtak započinje konzultacije sa strankama Slika nije dostupna Davanje mandata Konzultacije s predsjednicom tek idući tjedan

Miletić je, nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, rekao da će njegova stranka podržati SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste.

"Naš stav je bio jasan i prije izbora, mi smo dosljedni i vjerodostojni. Prihvatljiva nam je suradnja s lijevom liberalnom opcijom i pri tome smo i ostali", kazao je Miletić.

O sastanku koalicije Hrvatska raste, Domoljubne koalicije i Mosta nezavisnih lista čitajte OVDJE!

Vezano uz ideju tripartitne vlade smatra da je "teško spojiti i lijevo i desno, ali treba pokušati". Istaknuo je kako je za državu bitno da se što prije oformiti institucije - od Sabora do Vlade. "Nemamo proračun, imamo tehničku vladu i mislim da treba razgovarati, a u konačnici donijeti odluke, preuzeti odgovornost i nastaviti voditi državu", rekao je. Ocijenio je da je Most dobio veliko povjerenje građana i da trebapreuzeti odgovornost te dodao da ako su im reforme stvarno cilj, postoje načini da se one i ostvare.

12:00 - Na sastanak kod predsjednice Republike Hrvatske stigli su gotovo svi predstavnici manjina, kao i odabrani saborski zastupnici koji ne pripadaju nijednoj od političkih opcija, koji su samostalno ušli u Hrvatski sabor, a sudeći prema odgovorima koje su dali okupljenim novinarima po izlasku sa sastanka većina ih je za prijevremene izbore.

Većina zastupnika manjina i dalje je za koaliciju Hrvatska raste, dok je izaslanstvo Hridi najavilo kako će u srijedu odlučiti kome će dati svoju podršku.

'Zbog nastale situacije najbolje rješenje su prijevremeni izbori', rekao je Radimir Čačić.

'Ne postoji smjer, ne vidimo kuda sve ide, možda bi ponovljeni izbori bili najjeftiniji', rekao je Dragan Vulin.

Petrov traži nestranačkog kandidata za premijera; Milanović: 'To ste nam odmah trebali reći'; Karamarko: 'Mi ostajemo otvoreni za sve, ali dat ćete nam vrijeme'

Zbog županijske skupštine u Šibeniku, Mirko Rašković nije stigao na konzultacije kod predsjednice.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i dalje je u istoj situaciji kao što je bila i nakon prvog kruga sastanka. Veliki broj zastupnika po izlasku iz njezina ureda govorio je o prijevremenim izborima. Kome će dati mandat za sastavljanje vlade, ne može se naslutiti. Većina zastupnika koji su obavili razgovor s predsjednicom, kažu, podržat će koaliciju Hrvatska raste, javlja Mislav Bago.

Drago Prgomet najavio je kako će Hrid u srijedu održati sastanak na kojem će odlučiti kome će dati podršku te kojem će se bloku prikloniti.

Čelni čovjek stranke Hrid Drago Prgomet je nakon konzultacija nerealnom i utopističkom ocijenio ideju velike koalicije koju bi činili Most, Domoljubna i koalicija Hrvatska raste.

Tripartitna vlada je neralna i utopistička

"Sigurno znamo da je mogućnost velike koalicije, u kojoj bi bio Most, za nas neralna i utopistička i na nju ne treba gubiti vrijeme", rekao je Prgomet.

Predsjednici je, kaže, prenio stav stranke da se Sabor i Vlada trebaju konstituirati što ranije kako se ne bi došlo u situaciju ustavne krize. Nije htio odgovoriti kome će se Hrid eventualno prikloniti rekavši da će o tome biti odlučeno na skupštini stranke u srijedu. "Odlučit će skupština, s tim da će konačnu odluku s kim će Hrid eventulano stupiti u koaliciju donijeti svi članovi stranke po načelu jedan član jedan glas", rekao je.

Progomet naglašava da Hrid ne bježi od odgovornosti i preuzimanja vlasti. "I vjerojatno će u tom pravcu biti odluka skupštine, a to znači iza toga slijede razgovori s potencijalnim mandatarima odnosno lijevom ili desnom koalicijom", dodaje.

Ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić novinarima nije htio potvrditi kome se priklanja. "Vidim da je svima u interesu, pa i predsjednici, da se ova saga što prije razriješi", rekao je Bandić ponovivši svoj stav da se "uzda u razum Zorana Milanovića, širinu Tomislava Karamarka i iskustvo Bože Petrova da se dogovore". "Svaki bedak može doći u situaciju da dobije vlast, ali ju svaki bedak ne može zadržati", rekao je te na upit novinara odgovorio da je kadroviranje najvažnije. "Papir trpi svašta, treba netko tko će to i provesti", dodao je. Upitan što misli tko treba biti mandatar, Banadić odgovara da nije u poziciji da ga određuje, no kad bi bio, izabrao bi sebe. Nije se, rekao je, ovih dana čuo s Karamarkom i Milanovićem, dodavši da ni on njih nije zvao te da zove samo svoju suprugu Vesnu i majku.

Nastavak konzultacija s predsjednicom Republike uslijedit će popodne, po završetku sastanka čelnika Mosta nezavisnih lista s čelnicima Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste.

10:50 - Ivan Vilibor Sinčić predsjednici je također iznio raniji stav Živog zida da neće poduprijeti nijednu od dvije koalicije.

10:20 - Milorad Pupovac iz SDSS-a kazao je da su predsjednici Republike ponovili stav SDSS-a 'da i u ovom krugu konzultacija ostaju kod istog stajališta'. 'Prethodnu podršku dajemo koaliciji Hrvatska raste i Milanoviću kao kandidatu za mandatara', dodao je. Novinare je zanimalo jesu li spremni svoju podršku dati Domoljubnoj koaliciji, s obzirom na to da su takvu Pupovčevu izjavu proteklog vikenda prenijeli srbijanski mediji, a Pupovac je odgovorio da je to poznata mogućnost, no da ju HDZ svakim danom umanjuje svojim postupcima.

'Neki mediji imaju sklonost da od riječi naprave vijest, ali to nije vijest, to je naša stara pozicija o kojoj smo govorili i prije i nakon izbora. Ali, tu mogućnost ta stranka, a posebno njeno vodstvo, iz dana u dan sve više smanajuje postupcima prema SDSS-u i postupcima u političkom prostoru", rekao je.

Izrazio je zabrinutost za Mirka Raškovića. 'Zadnji put smo se čuli 19.11. i od tada od njega ni traga ni glasa. Zabrinjava nas mreža koja se plete oko njega', rekao je Pupovac.

Stipe Petrina rekao je da će podržati koaliciju Hrvatka raste jer su, kaže, bliži većini.

'Predsjednici Republike rekao sam da ću za Sabor podržati svakoga onoga tko bude imao 75 ruku, ako moja bude presudna, a za mandatara ćemo vidjeti. Po svemu sudeći, za sada, podržat ćemo koaliciju Hrvatska raste jer je bliže toj većini", rekao je Petrina novinarima nakon konzultacija. Na upit o kome govori u množini, odgovorio je da se radi o 'koaliciji stranaka čiji je predstavnik'.

09:51 - Predstavnik talijanske manjine Furio Radio uputio je apel Mostu da uspostave kontakt s njima i da saznaju njihov stav. Mišljenja je da se vlada može formirati bez nacionalnih manjina, ali da takva vlada ne bi bila stabilna.

Također, Furio je objasnio kako postoji još jedna nepoznanica jer nije poznato kako će završiti sastanak u 12 sati, a u slučaju da dođe do velike koalicije, u što sumnja, trebali bi, kaže, upoznati Most jer bi za njih takva vlada bili nepoznanica budući da ne znaju stav Mosta prema manjinama.

09:40 - Predstavnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi ponovio je da će podršku dati koaliciji Hrvatska raste. Zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine, Vladimir Bilek rekao je da očekuje da će status mandatara dobiti onaj koji ima većinu, a nakon toga, kaže, mogu krenuti razgovori.

Predstavnik mađarske manjine Šandor Juhas također ostaje pri podršci koaliciji Hrvatska raste, a novinarima na Pantovčaku rekao je da je najgore kada čovjek mijenja stavove.

9:00 - Drugi krug konzultacija predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović s čelnicima parlamentarnih stranaka te zastupnicima izabranima u Hrvatski sabor počeo je u ponedjeljak u 9 sati, a prva je na Pantovčak stigla zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Lekaj Prljaskaj je nakon razgovora s predsjednicom, na pitanje novinara koga će podržati, odgovorila da se još nije opredijelila te naglasila kako se "manjine trebaju pridružiti većini".

Prema rasporedu, Grabar-Kitarović na konzultacije o mandataru nove Vlade najprije prima zastupnike, predstavnike nacionalnih manjina, Veljka Kajtazija, Vladimira Bileka, Šandora Juhasa, Furija Radina te Milu Horvata i Milorada Pupovca iz SDSS-a.

Slijedi Stipe Petrina, izabrani zastupnik na listi Mosta te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida. Nakon njih, s hrvatskom predsjednicom razgovarat će Reformist Radimir Čačić, iz HDSSB-a dolazi Josip Salapić, potom Milan Bandić sa svojom Strankom rada i solidarnosti, Drago Prgomet iz stranke Hrid te čelnik IDS-a Boris Miletić. Trebao je doći i bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, no ispričao se obvezama u županiji Šibensko-kninskoj.

Poslijepodne, od 14 sati na Pantovčak dolaze Božo Petrov iz Mosta te potom predstavnici kolaicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije.

Dva dijela

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas ima konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u Hrvatski sabor, o davanju mandata za sastavljanje Vlade.

Konzultacije će se održati u dva dijela – prijepodnevni će trajati do 11 sati, a poslijepodnevni dio počinje od 14 sati. Po završetku konzultacija hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović obratit će se javnosti.

Što očekivati od današnjih konzultacija?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene