Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Direktne optužbe

VIDEO Predrag Matić: Braniteljima već 20 godina manipulira HDZ!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gostujući u Dnevniku Nove TV ministar branitelja Predrag Matić direktno je optužio HDZ za manipulaciju braniteljima.

Branitelji vam poručuju da će zbog smrti heroine Domovinskog rata u svojim zahtjevima ustrajati još jače - što očekujete da će se događati pred ministarstvom?

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja i Sabina Tandara Knezović - 1 Izborna matematika Grmoja otkrio hoće li podržati Milanovića: "Za što se čeka Most?" Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova - 2 Razgovori i pregovori Božinović za Dnevnik Nove TV: "Sastavit ćemo vrlo brzo Vladu"

Najprije želim reći da mi je jako žao zbog smrtnog stradanja hrvatskog ratnog vojnog invalida gospođe Nevenke, iako sam ja jučer u obraćanju hrvatskoj javnosti, ali prije svega prosvjednicima, rekao da se razgovori i problemi rješavaju dijalogom u ministarstvu branitelja, to je njihova kuća kao i moja kao i svakog branitelja. Međutim, nisu me htjeli poslušati, rekao sam im, to su znali i oni sami – dolazi loše vrijeme, nevrijeme, da će se to odraziti na ionako krhko zdravlje stopostotnih ratnih invalida. A koliko će trajati, to morate pitati njih koji su organizatori. Oni imaju zahtjeve koje ja i treći dan, moram priznati, ne razumijem, osim što traže moju smjenu. Ali smjena ne rješava nikakve probleme, što se mene tiče osobno – ja ionako nisam previše niti oduševljen da budem ministar, pogotovo s ljudima koji ne žele razgovarati, ne žele dijalog. Ja ih pozivam po tko zna koji put na dijalog, razgovor, a dijalog se odvija u Ministarstvu branitelja – u mom uredu ili u dvorani.

Mislite li da je primjerena Vaša izjava kako je najbolje što vam se dogodilo u mandatu, između ostalog, činjenica da ste upoznali Angelinu Jolie i Brada Pitta?

To je izvučeno iz konteksta, moja tiskovna konferencija je trajala 20 minuta, očito je to bilo medijima interesantno. Ja sam samo želio slikovito pokazati da u ovom poslu, poslu ministra branitelja, nema sretnih trenutaka. Tu je vječno – vjerujte, treća godina mi je ovdje - vječno i samo isključivo problemi i teškoće: 'nisam dobio', 'nisu mi dali', 'meni je teško', 'ja ne mogu', 'do kad više ovako', 'ministre pomozi', 'ministre daj'. To je bilo slikovito, rekao sam da je to nešto od rijetkih sretnih događanja.

Ako niste oduševljeni time, zašto ste i dalje ministar?

Mnogi ljudi rade svoj posao i nisu oduševljeni s tim, mislim da samo nogometaši oduševljeni jer rade nešto što vole i dobro su za to plaćeni. Radim nešto što mislim da dobro znam i da radim to dobro, i uistinu u ove tri godine dajem sve od sebe, dao sam maksimum svoga znanja, umijeća i vremena. Međutim ako to nekome nije dovoljno… Nažalost, na ulici se ne mijenjaju niti ministri niti vlade, barem je u Hrvatskoj uvijek to tako bilo i nadam se da će tako i ostati. Postoje regularni izbori, ja znam da je nervoza velika, za dva mjeseca su predsjednički izbori. Pokušava se, nažalost, manipulacijom branitelja po tko zna koji put, oni ne vole da ja kažem da se njima manipulira…

Je li Vas zvao premijer Milanović?

Da čuli smo se prekjučer.

Što vam je rekao?

Dao mi je potporu i rekao mi da je sve u redu, da izdržim, da nema nikakvog razloga da me mijenja. Iako, naravno, kao i svim drugim ministrima, moj mandat je uvijek i vječno na raspolaganju premijeru. On me postavio na to mjesto, on me može i smijeniti. Promjena ovako neće donijeti ništa.

Približava se obljetnica pada Vukovara. Čuli smo maloprije u izjavi gospodina Josića da je sve moguće - što očekujete u Vukovaru 18. studenog?

Upravo tako, da je sve moguće, kako je i rekao gospodin Josić. Vukovar je najsvjetlija točka Domovinskog rata, najsvjetlija točka Hrvatske svih vremena, pogotovo od samostalnosti. Ako je nekome stalo da to uprlja, samo slobodno neka izvoli. Prošli godine se državni vrh ponašao vrlo dostojanstveno, a ono što su priredili državnom vrhu, a pogotovo diplomatskom zboru koji su ostali šokirani i izvan sebe, da sam cijelu ovu godinu potrošio pokazujući našim diplomatima da to nisu ti i da to nije najveći dio hrvatskih branitelja. Išli smo posjetiti braniteljske zadruge, oni su vidjeli da postoji drugo lice branitelja.

Tko manipulira braniteljima, po vašim riječima?

Uvijek, svih ovih 20 godina, uvijek jedni te isti.

Tko su ti jedni te isti?

Znate da ja volim reći - zna se.

HDZ, znači?

Evo, i vi pratite politiku.

Hoćete li kao ministar branitelja i kao čovjek koji je branio taj grad otići u Vukovar i razgovarati s braniteljima prije obljetnice?

Ja sam iz Vukovara, moji roditelji žive u Vukovaru, ja sam u Vukovaru svakog mjeseca, da vam pravo kažem, 18. 11. ja sam se još uvijek borio, Vukovar je pao 19. ako ćemo tjerati mak na konac. Međutim, ne može se razgovarati s onima koji ne žele razgovarati. Ako su neke stvari već unaprijed postavljene jako je teško razgovarati. Kao što prosvjednike pozivam na razgovor, tako naravno i branitelje. Treba ovdje reći da Stožer za obranu hrvatskog Vukovara nije organizator obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar, nego je to Grad Vukovar. Svu odgovornost grad Vukovar ima na sebi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene