Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor o Zakonu o radu

Neuspjeh probnog rada novi razlog za otkaz?

U tijeku je nastavak sjednice Sabora, na kojoj će zastupnici raspravljati o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR). U ime Vlade pred zastupnike je izišao ministar rada Mirando Mrsić, istaknuvši zadovoljstvo postignutim konsenzusom sa sindikatima i poslodavcima.

U nastavku sjednice Sabora pred zastupnicima su izmjene Zakona o radu (ZOR). Njima se, među ostalim, predviđa da poslodavci prvi ugovor o radu na određeno vrijeme s radnikom mogu sklopiti bez vremenskog ograničenja, dok drugi i svaki sljedeći ugovor na određeno s istim radnikom i za isto radno mjesto neće moći biti sklopljen na dulje od tri godine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković 16. Vlada RH Plenković nakon saborske podrške vladi poručio: "Napravit ćemo iskorak, pokušat ćemo uspostaviti dijalog s oporbom" Slika nije dostupna O Zakonu o radu Sabor o Jugoslaviji, Titu, partizanima i je li radnicima prije bilo bolje

>>Vlada predlaže poslodavcima: Prvi ugovor o radu na određeno bez vremenskog ograničenja

Zakonske izmjene u ime Vlade izlaže ministar rada Mirando Mrsić.

'Karakteristika našeg Zakona o radu je da je doživio više izmjena i uvijek kad govorimo o izmjenama ZOR-a to su široke diskusije, napetosti i tenzije, jer se radi o interesnim pitanjima koja reguliramo. Ova Vlada je najavila da će ZOR  mijenjati u dva koraka, zbog obveza o pristupanju u EU je dio zakonskih usklađenja, danas je taj prvi korak izmjene postojećeg ZOR-a, a u drugoj polovici godine ćemo doći s novim Zakonom o radu. Tada ćemo riješiti i ona pitanja oko lakšeg zapošljavanja, tržišta rada, odnosa radnika i poslodavaca i nadam se da ćemo dobiti podršku danas', rekao je ministar Mrsić.

'Izmjene Zakona o radu su se brusile na sastancima sa socijalnim partnerima i ova današnja verzija je usaglašena sa njima, sa sindikatim i poslodavcima i plod je ne samo dogovora nego i pregovora, to je kompromis. U Zakonu o radu neće nikad jedna strana biti zadovoljna, a druga nezadovoljna, ova Vlada želi konsenzus oko takvih stvari', istaknuo je ministar rada Mirando Mrsić predstavljajući zastupnicima u Saboru izmjene Zakona o radu.

Izmjenama ZOR-a se, među ostalim, određuje da ako se prvi ugovor na određeno vrijeme sklopi na dulje od tri godine, drugi se neće moći sklopiti na određeno. Vlada smatra da će takvim rješenjem poslodavcima omogućiti zapošljavanje radnika na određeno vrijeme u trajanju duljem od tri godine, a radniku ojačati sigurnost.

Predloženo je maksimalno trajanje prekovremenog rada od osam sati tjedno, umjesto dosadašnjih 32 sata mjesečno. Smanjuje se i minimalno trajanje odmora radnika između smjena, s 10 na osam sati.

>>U pripremi VELIKA POVORKA: Predaje se zahtjev za raspisivanje referenduma

Poslodavcima se olakšava otkazivanje ugovora o radu tijekom probnog rada.Naime, sada je poslodavac dužan otkaz ugovora o radu tijekom probnog rada obrazlagati jednim od razloga predviđenim Zakonom o radu, a Vlada predlaže da se neuspjeh probnog rada uvede kao posebno opravdan razlog za otkaz ugovora na koji se ne primjenjuju odredbe ZOR-a. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene