Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel roditeljima

Pravobraniteljica: Omogućimo djeci radosne i sigurne praznike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić apelirala je danas na roditelje da se tijekom ljetnih praznika što više posvete djeci, da provode vrijeme s njima u zajedničkoj zabavi, ali i da vode računa o njihovoj sigurnosti na igralištima, u prometu, na plaži i u svim ostalim aktivnostima.

Policiju je pozvala da s posebnom pažnjom nadzire sigurnost djece u prometu i poštivanje propisa koji se odnose na zaštitu djece, kao što je zabrana prodaje alkohola mlađima od 18 godina, a sve koji u sezoni zapošljavaju djecu na povremenim poslovima da vode računa o njihovoj dobrobiti i da ih ne iskorištavaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna APEL PRAVOBRANITELJICE PERNAR NE ODUSTAJE Facebook profil i dalje mu je pun slika maloljetnih učenika, policija provodi izvide Slika nije dostupna Turneja po školama Ravnateljica: "Pokušali smo zaustaviti Pernara, ali nas je ignorirao", Pernar: "Da je bilo problema, zvali bi policiju"

Poseban apel uputila je predstavnicima lokalne zajednice, o kojima uvelike ovisi kvaliteta djetinjstva, osobito u manjim mjestima, da preko ljeta ne zatvaraju sportske klubove, knjižnice, centre za djecu i mlade kulturne, vjerske i druge institucije.

Najveća je odgovornost na roditeljima, zato im poručujemo da djecu čuvaju na plažama, ne ostavljaju ih u automobilima, ne daju im voziti traktore ili brza plovila kao što su gliseri i sl., rekla je Milas Klarić.

Oporba: Po čemu će Milas Klarić biti bolja od Jelavić?

Upozorila je na podatak da je u svijetu nakon prometnih nesreća vodeći uzrok smrti djece do 15 godina utapljanje, a najveća opasnost od utapanja prijeti djeci u dobi do četiri godine.

Ona se mogu utopiti u sekundi, u desetak centimetara vode, zato roditelji moraju paziti da dijete ne odluta do za njega nesigurne vodene površine.

Vrlo važnom pravobraniteljica smatra zaštitu djece od sunca i dehidracije, pa ih se zato ne smije ostavljati u automobilu, osobito za ljetnih vrućina.

Medije je pozvala da, kad god mogu, izvještavaju o stvarima koje pridonose zaštiti djece ili ukazuju na nedostatak pažnje i odgovornosti prema njima.

Milas Klarić ističe da je rad djece pozitivan kada pomažu roditeljima ili povremenim radom zarađuju za džeparac, no poslodavcima kod kojih djeca povremeno rade, pogotovo u turističkim mjestima, poručila je da vode računa o zakonskim odredbama o pravima djeteta.

Isto tako, svi koji organiziraju aktivnosti za djecu trebaju paziti koga zapošljavaju, odnosno da to budu stručne i educirane osobe za rad s djecom, koje prethodno treba provjeriti jesu li u kaznenoj evideniciji Ministarstva pravosuđa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene