Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto korisnicima sebi isplaćivale novac

SOCIJALNE RADNICE VARALE SUSTAV 'Policija mi je pokazala isplatnicu, no to nije bio moj potpis'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na mail nam se javila pravnica iz Centra za socijalnu skrb u Belom Manastiru koja tvrdi ne samo da postoje oni koji sustav potkradaju izvana, već i postoje i oni koji to čine unutar sustava.

Javna je to bila tajna, sve do naše emisije prije dva tjedna. Tada smo ih uhvatili na djelu, snimili smo ih kako u luksuznim automobilima idu po obrok u pučku kuhinju. Uskomešali su se svi. Centri za socijalnu skrb, pučke kuhinje, korisnici, građani. Čak su i zastupnici u Saboru shvatili da nešto moraju učiniti. Otvorili smo pandorinu kutiju. Nešto o čemu svi znaju, svi godinama pričaju, ali nitko ne čini ništa po tom pitanju. Zato smo mi zakopali malo dublje.

Pročitajte i ovo Kineska tvornica u Vrginmostu Donosi Provjereno Tope i prerađuju plastiku u središtu mjesta, građani tvrde: "Truju nas, povraćamo od tog smrada! Iz vreća ispadaju štakori, živi i mrtvi" Provjereno: Deficitarna zanimanja - 4 Lako do posla Za njih se poslodavci otimaju: "Imali smo sreću da se ipak odlučio pridružiti našem timu"

Na mail nam se javila pravnica iz Centra za socijalnu skrb u Belom Manastiru koja tvrdi ne samo da postoje oni koji sustav potkradaju izvana, već i postoje i oni koji to čine unutar sustava. Kaže: 'Moje kolegice su krale novac i umjesto korisnicima isplaćivale sebi'. One i dalje rade, a zviždačica se boji kako će zbog svega izrečenog sutra dobiti otkaz.

'Dugo sam to sumnjala, imala sam saznanja, obraćala sam pažnju na nju, na način da je često novac donošen i trošeno je to svaki dan, stranaka nije ni bilo u Centru. I onda mi je to bilo, pa kako toliko novaca da se troši dnevno na jednokratne, a ljudi nema', ispričala je Gordana Musa- Balaš, pravnica Centra za socijalnu skrb Beli Manastir.

Lažirana papirologija

Pričala nam je o svojoj kolegici, socijalnoj radnici koja je umjesto korisnicima, jednokratne novčane pomoći isplaćivala sebi. Iznose koji su namijenjeni za izvanredne situacije kada građani ne mogu podmiriti osnovne životne potrebe. Dostupne su odmah i imaju svoj pisani trag. Od podnošenja zahtjeva, rješenja i isplatnice. Da bi ih bilo tko iz Centra mogao isplatiti sebi morao je lažirati papirologiju.

'Dolazila nam je policija radi Centra socijalne skrbi, da smo mi od njih dobili tu naknadu od tri tisuće kuna, a mi to nismo uopće dobili', rekla je jedna od korisnica Centra te dodala da joj je policija pokazala potpisanu isplatnicu, no to nije bio njezin potpis.

I drugima je policija pokucala na vrata. A i mi smo. Po okolnim selima tražili smo one do kojih nije bilo lako doći. Mnogi su nas odbili. Boje se govoriti išta protiv Centra za socijalnu skrb.

'Nikada nisam vidio niti sam ih tražio, niti vi možete dobiti 3 tisuće kuna. Pa za 3 tisuće kuna vi morate odnijeti dvije prikolice papira, najmanje, tamo da bi ona to vama dala', rekao nam je još jedan korisnik.

Krivotvoreno je bilo sve, govore nam sugovornici, od njihovih navodnih zahtjeva, do izvješća i rješenja socijalnog radnika, pa sve do isplatnice kojom se potvrđuje da su primili novac.
Izgleda da je stvar tekla glatko, nisu se bojali da će ih netko provjeravati. Naime, na mnogim isplatnicama su stajali podaci koji se uopće ne podudaraju.

'Navodno da sam iz Centra dobila jednokratnu pomoć od 2000 kuna koju nikad nisam dobila i na djecu koja nisu kod mene. Na ime tuđe djece', ispričala nam je sugovornica. I svi su ostali u čudu. Zapravo nisu ni znali što bi mislili, a niti im je policija rekla zašto ih to pitaju.

Gordana koja je u cijelu stvar posumnjala, a koja je ujedno i pravnica tog istog Centra, podnijela je kaznenu prijavu protiv socijalne radnice koja je voditeljica novčanog odjela.

'Do dokaza sam došla na način slučajno, u razgovoru sa kolegicama, socijalnim radnicama također, koje su zapravo bile revoltirane i nesretne zbog toga što su bile na godišnjem odmoru, a voditeljica odjela novčanog i općeg socijalnog rada je pisala jednokratne novčane pomoći na njihovu signaturu', ispričala je pravnica Musa- Balaš.

Ravnatelj o slučaju saznao iz medija

Ne samo da su se lažirali zahtjevi za pomoć i potpisi korisnika, tvrdi Gordana, već su ostale djelatnice centra morale potpisivati rješenja za već isplaćen novac. Jer to ime rekla voditeljica odjela, njihova šefica.

'Dakle to što sam ja vidjela na policiji, ime i prezime čak nije uopće bila ni potpisana stranka, u nekim je bilo ime prezime adresa. moram vam reći da je to za mene bio šok, ja to nisam mogla vjerovat tu radim dugo i sa tim kolegama da su to radili', kazala je Musa- Balaš.

Njezina prijava je urodila policijskom istragom, optužnicom DORH-a, ali i potvrdom te iste optužnice na Općinskom sudu u Osijeku.

 

Od same radnje koja im se stavlja na teret pa do podizanja optužnice, ali i potvrde iste prošle su tri godine. Čovjek koji je vršio dužnost ravnatelja više ne radi u toj instituciji, a blagajnica i voditeljica novčanog odjela i dalje rade na istoj funkciji, barataju novcem. Ravnatelja koji je preuzeo dužnost pitali smo kako je moguće da netko za koga postoji sumnja da je krao i dalje radi u novčanom odjelu.

'Ja kao ravnatelj ustanove ne mogu dati vama te podatke jer ih nemam. Razlog je to što o kaznenim prijavama sve sto sam saznao, saznao sam iz tiska. Ono što piše u tisku, podnijeta kaznena prijava protiv troje radnika bez identiteta, bez ičega. S obzirom da nema podatka o kome se radi koja je faza tijek postupka niti mogu bilo što komentirat niti postupat prema radnicima koje ne znam koji su, meni su nedostupne bilo kakve informacije, koje bi vam sad dobro došle', kazao je Đimi Fuštin, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir.

No policija je prikupila dokaze iz iste te ustanove, izuzela rješenja i isplatnice od cijele 2012. godine. I Gordana koja je sve prijavila, to je isto rekla ravnatelju. Jedina konkretna mjera koja je iz toga proizašla su tri opomene pred otkaz upućene njoj!

'A proizlazi iz trećeg upozorenja gdje on, prosto rečeno, navodi da sam podnošenjem kaznene prijave osramotila Centar i naštetila ugledu socijalne radnice', rekla je Musa-Balaš.

'Ona je povrijedila određene ugovorne obveze, nije poštovala odluke poslodavaca. To nije da smo mi njoj dali otkaz, to bi išlo na Upravno vijeće centra pa na sud', kazao je ravnatelj Fuštin.

Ravnatelji centara za socijalnu skrb trebali bi štititi ugled institucije koja radi daleko najteži posao u zemlji. 60 tisuća je korisnika socijalne pomoći, a njih stotine tisuća svakodnevno socijalnim radnicima na vratima ureda.

Nakon što je ova priča emitirana Gordana strahuje od otkaza. Ipak, kaže, nema dvojbe da je trebala progovoriti. Vrijedilo je kaže i učinila bi to opet. Jer ne mogu biti i ne smiju uz bok onih socijalnih radnika za čije se plemenite uspjehe rijetko čuje javno.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene