Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika suša

Prave kiše nema već godinu dana, poskupljenja na pragu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski poljoprivrednici zbrajaju posljedice velike suše.

Prava kiša u većem dijelu zemlje nije pala više od godinu dana. Suha zemlja, korita bez vode, jezera na minimumu. Sušna godina posebno je ugrozila mlade nasade. 'Mlađa vinova loza, ona ima manje razvijen korijenov sustav i samim tim će i teže istrpiti sušu. Trenutno vlage ima na 30-ak centimetara. I to je jako mala količina vlage', tvrdi Željko Vrsaljko, vinogradar.

Pročitajte i ovo Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave Zoran Ðuroković i Barbara Štrbac Prate slabosti sustava Zbog porasta vodostaja rijeke proglašeno izvanredno stanje, stvar spašava nova barijera: "Prije je na obrani od poplava ovdje radilo oko 500 ljudi, sad 20"

'Posljedice ovako velikih suša su doista mogu biti katastrofalnih razmjera, a to znači ne samo da biljka neće imati što koristiti, nego pitanje je uopće hoće i ljudi imati vode za piće', nadovezala se Gordana Dragun, iz Hrvatske poljoprivredne komore.

>> Ima li u Europi mjesta za hrvatskog seljaka?

Oskudicu već osjećaju u Nadinu kod Benkovca. Vodovodni sustav ne postoji, a u gusternama tek posljednje litre vode. Suhe su i slavonske ravnice. Oblaci prašine za traktorima već mjesecima muče poljoprivrednike.

'Mi sada enormne, repromaterijali enormni bacamo na kocku, da ne kažem, strah nas je! Strah nas je! Fali nam, znači, ovog momenta od 300 do 400 litara oborina. Vode, vlage niotkuda', tvrdi poljoprivrednik Petar Pranjić.

A polja bi i dalje mogla ostati bez potrebnih količina vlage. Prognoze nisu nimalo obećavajuće. 'Suša može potrajati stvarno do kraja rujna. To bi bilo stvarno pogubno za sve vidove proizvodnje', dodala je Gordana Dragun. Pogubno za poljoprivrednike, ali i za kupce. Uz manji urod slijede i neizbježna poskupljenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene