Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2000 ljudi u Povorci

Gay pride bez incidenta, Kerum proglašen homofobom godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je održan je 11. Zagreb Pride. Događaj je prošao bez ikakvih incidenata

Procjenjuje se da je u povorci koja je došla do Zrinjevca bilo 4000 osoba, no službene policijske informacije govore od 1500 do 2000 osoba. Policijskih intervencija, osim privođenja jednog alkoholiziranog 47-godišnjeg muškarca koji je na Trgu remetio javni red i mir za vrijeme prolaska same povorke, nije bilo. Povorka ponosa završila je tradicionalno svoju šetnju Zagrebom, stigli su na Zrinjevac gdje je započeo zabavni program. Okupljenima su se obratili organizatori i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

Proglašeni su i homofob, te homofrend godine. Za homofrenda, kategorija u kojoj se vodila tijesna borba izabran je Boris Dežulović. Homofob godine bez premca je gradonačelnik Splita Željko Kerum. 'Željko samo da znaš, ovo su posljednji izbori na kojima si pobijedio', poručili su Kerumu organizatori.

Kako se prolazilo zacrtanom rutom, tako je povorka rasla, građani su se pridružili Zagreb Prideu. 'Jako mi je drago da ima malo policije jer to pokazuje koliko je Zagreb sazrio', rekao je organizator Marko Jurčić.

Građani su se povorci priključivali kako je ona prolazila gradom. 'Velika je razlika od prvog pridea do danas. I u Splitu će se stvari brzo promijeniti, a onda se nadamo da će se i ostali gradovi priključiti', optimističan je Jurčić.

Prideu se priključila i donedavna ministrica Mirela Holy koja je već nekoliko puta sudjelovala u ovakvim povorkama. 'Slažem se s time da seksualne manjine trebaju imati prava kao i svi građani Hrvatske i nadam se da će uskoro dobiti zakon o legaliziranom partnerstvu i da imaju prava kao i svi ostali', rekal je Holy i pozvala sve građane dobre volje da podrže povorku i tako pokažu da poštuju različitosti.


Skupu se pridružio i Viktor Zahtila, autor spota za Zagreb Pride koji je nakon negativne reakcije javnosti bio povučen. Zahtila je rekao kako je razočaran zbog reakcije heteroseksualne zajednice prema tom spotu.

Zagreb Prideu ponovno se pridružio i naš cjenjeni književnik Predrag Matvejević koji je nedavno sudjelovao i na splitskom Prideu.

'Pribojavali smo se da će biti mnogo gore u Splitu. Split je podijeljen grad, jedan dio je vrlo netolerantan, policija nas je od njih ogradila. Došli smo do rive, oni nam nisu mogli prići. To je jedna zaostalost, Split je davno zaslužio da bude grad u kojem se može dogoditi takva vrsta slobode. Pride je koristan za Split. Sad smo u Zagrebu, nadam se da nećemo biti tako ograničeni od policije, volio bih da kao slobodni građani prođemo gradom', rekao je naš cijenjeni književnik. 'Žao mi je što ne vidim neke kolege sa Sveučilišta, ne znam čega se boje. U Splitu je bilo i nekoliko političara, a ovdje sam vidio samo jednu bivšu ministricu koju su otjerali', dodao je Matvejević.

No, Matvejević je uzburkao duhove rekavši da je i Tesla možda bio gay. 'Tesla je posljednjih 20 godina svog života proveo sa svojim pomoćnikom. Nejasno je je li to bio samo odnos gospodara i pomoćnika ili ipak nešto više od toga', kazao je Matvejević.

LGBT zajednicu podržava i Vesna Pusić, te kaže kako očekuje i ostale svoje stranačke kolege. 'Zahtjevi LGBT zajednice su opravdani i treba stati na kraj tome da ih se napada i da im se onemogućuje normalan život', rekla je Pusić i dodala kako očekuje da je novi Zakon u obitelji proći, možda ne u potpunosti, ali dosta toga zasigurno hoće.

>> Kerum: Splićani su ignoriranjem pokazali da ne žele Pride u svom gradu

Naša ekipa UŽIVO je pratila cijelu Povorku ponosa.

Prva zagrebačka Povorka ponosa organizirana je 29. lipnja 2002. godine na poticaj lezbijske aktivističke zajednice zbog traumatičnog iskustva nekoliko žena iz Hrvatske nakon pokušaja obilježavanja Dana ponosa LGBT osoba.


Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene