Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama na Korčuli

NA KORČULI IZGORJELO VIŠE OD 400 HEKTARA 'Situacija je teška, ali bolja nego što je bila'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velik dio površine gori uz rubne dijelove otoka stoga je do njih iznimno teško doći.

Ako imate snimke ili fotografije požara, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr, ali ni u kojem slučaju ne dovodite sebe u opasnost!

Na Korčuli izgorjelo više od 400 hektara

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

Više od 400 hektara površine, uglavnom borove šume, izgorjelo je do sada u požaru koji je u subotu buknuo u Smokvici na Korčuli, potvrdio je u nedjelju navečer vatrogasni zapovjednik dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Na požarištu je više od 100 vatrogasaca, a nakon cjelodnevne borbe gasitelji su danas uspjeli obuzdati problematičnu sjeveroistočnu stranu, dodao je.

''Uhvatili smo tu tešku sjeveroistočnu stranu požara koju je 'gurao' maestral. Uspjeli smo je lokalizirati, ali velika je to površina, trebamo to čuvati. Pokušavamo lokalizirati požar sa zapadne strane. Situacija je teška, ali osjetno bolja nego što je bila'', rekao je Simović.

Na upit jesu li u opasnosti kuće i ljudski životi, Simović kaže kako nema opasnosti.

''Obranili smo dosta maslinika i vinove loze. Nema opasnosti za kuće'', dodao je, napomenuvši da je u požaru najviše stradala gusta borova šuma.

Tijekom dana požar su gasili i kanaderi Oružanih snaga RH. Vatrogasne snage ostaju na požarištu i tijekom noći, a pomoć kanadera mogu očekivati sutra ujutro.

Kanaderi gase požare

Protupožarne Zračne snage Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, od nedjelje ujutro sudjeluju u gašenju tri požara sa sedam protupožarnih aviona, i to na Korčuli u Istri te na drniškom području.

Na požarištu u Smokvici na otoku Korčuli, koji je uz onaj u Lokvi-Rogoznici najveći ovogodišnji požar, tri Canadaira CL-415 sudjelovali su u gašenju požara oko 13 sati. Izbacili su oko 280 vodenih bombi, odnosno više od 1700 tona vode, priopćeno je u nedjelju poslijepodne iz Ministarstva obrane RH (MORH) .

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i kapetan Canadaira, koji je od sinoć sudjelovao u gašenju požara u Smokvici, bojnik Davor Turković istaknuo je da je požar koji je planuo sinoć, imao velike razmjere što se prenijelo i na jutro. Danas oko podneva požar je stavljen pod nadzor, no poslijepodne se opet aktivirao.

'Riječ je o velikoj površini; sve je suho, gori borova šuma koja uz vjetar dodatno širi vatrenu frontu i teško je predvidjeti daljnji razvoj upravo iz tih razloga jer je potrebno minimalno 48 sati bez vjetra kako bi zajedničkim djelovanjem zračnih i zemaljskih snaga prostor u potpunosti bio saniran', rekao je Turković

Požar se u međuvremenu u Smokvici ponovno aktivirao te su na to područje oko 14 sati ponovno upućena dva Canadaira CL-415.

Osim u Smokvici, požar je i na predjelu Promina-Tepljuh, na drniškom području, a u njegovu gašenju od jutra sudjeluju četiri Air Tractora.

Oko 14 sati dodatno je upućen i jedan Canadair CL-415 na područje Novigrada u Istri (Tar-Kaštelir). Prema trenutno raspoloživim informacijama posada Canadaira CL-415 uspjela je ugasiti požar u Istri i uputila se na gašenje požara u Smokvici na Korčuli, navode iz MORH-a.

U nastavku pročitajte današnji razvoj situacije:

14:00 - Situacija na terenu je iz sata u sat sve povoljnija, kazao nam je Marko Milat, dozapovijednik DVD-a Blato. Iako požar još uvijek nije lokaliziran, dozapovjednik Milat napominje kako ga drže po kontrolom.

'Ima djelova, onih na istočnom dijelu požarišta, koji još nisu tretirani, do kojih nismo uspjeli doći, no ukoliko nas vrijeme nastavi služiti ne bi smjelo biti većih problema', kazao je Milat te dodao kako će za gašenje i posljednjeg plamena biti potrebno još nekoliko dana.

Snage pomoći još uvijek pristižu na teren, a najkritičniji dio stavjen je pod kontrolu. Vatra i dalje gori, no ne prijeti stanovništvu. Vatrogasci se nadaju da narednih dana neće biti dodatnog vjetra koji bi mogao uvelike pogoršati trenutnu situaciju.

9:00 - U subotu poslijepodne, na području između Smokvice i Brine na Korčuli izbio je požar. Nakon cjelonočnog gašenja u koje je bilo uključeno desetak vatrogasnih jedinica, kao i četiri protupožarna zrakoplova tipa kanader, vatrenoj se stihiji ne nazire kraj.

'Trenutno nema vjetra, stoga se nadamo da će požar uskoro biti lokaliziran', rekao nam je Marko Milat, dozapovijednik DVD-a Blato koji se na požarištu nalazi od izbijanja požara.

Na terenu se nalaze 3 kanadera koji gase požar u Smokvici doznajemo od pukovnika 93. zrakoplovne baze Zemunik Marinka Karačića.

GORI NA VIŠE LOKACIJA Požar na Korčuli širi se velikom brzinom, na terenu i kanaderi

Zbog iznimno velike površine zahvaćene požarom, nitko sa sigurnošću ne može potvrditi o kojoj se površini radi. Gori mlada borova šuma, a na požarištu su se jutros dvama kanaderima koji još uvijek gase požar priključile dodatne kopnene vatrogasne snage kao i pripadnici državne interventne postrojbe.

Teren je napregledan, nema cesti ni puteva stoga je iza vatrogasaca jedna iznimno teška i mukotrpna noć.

'Do 3-4 sata puhala je snažna Tramontana što je uvelike otežavalo gašenje, pa i sam pristup požarištu. Situacija je bila uvelike komplicirana i opasna. Bio je mrak, probijali smo se kroz šumu i pokušavali pregraditi vatru. Za sad nema vjetra i požarište miruje. No, situacija je još uvijek neizvjesna. Ukoliko se vremenska prognoza, prema kojoj jačih vjetrova ne bi trebalo biti, pokaže točnom, vjerujem da ćemo uspjeti svladati požar', kazao je Milat.

S obzirom na iznimno velike opožarene površine od 6 sati ujutro dva protupožarna zrakoplova tipa kanader još uvijek tretiraju istočni i zapadni dio požarišta na kojem je vatra, zbog vjetra, bila najjača. Velik dio površine gori uz rubne dijelove otoka stoga je do njih iznimno teško doći.

'To je jako gusta mlada borova šuma, to je letjelo na sve strane, nisi mogao okom pratiti vatru. Bila je iznimno opasna noć. Zbog vlastite sigurnosti nismo se mogli približiti plamenu, a zbog vjetra nismo mogli znati u kojem će trenutku okrenuti', kazao nam je dozapovjednik DVD-a Blato.

Nakon što uspiju lokalizirati požar na taj teren ulaze vatrogasne snage kojima će se tijekom poslijepodneva pridružiti dodatna pomoć u vidu ljudstva i dodatnih vozila. Trenutno se na terenu nalazi oko 100 vatrogasaca.

Doznajemo kako opasnosti za kuće nema, no požar se proširio na kilometar do malog turističkog mjesta u uvali. Upravo taj dio u kanaderi gase te se iz vatrogasnog društva Blato nadaju kako vatra neće ugroziti i prouzročiti štetu na tom turističkom mjestu.

Kaštelir: u požaru do sada izgorjelo 10 hektara površine

Više od deset hektara bjelogorične šumem suhe trave i niskog raslinja izgorjelo je u velikom požaru koji je u nedjelju oko 11.20 sati izbio na području između Kaštelira i Tara na poreštini, kod sela Kovači, izvijestio je danas poslijepodne županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Po njegovim riječima obližnja sela kao i maslinici nisu ugroženi, a u gašenju požara uz četrdesetak vatrogasaca, pripadnika javne vatrogasne postrojbe iz Poreča i obližnjih DVD-a s četrnaest vozila sudjeluje i jedan kanader.

"Požar je pod kontrolom, no kanader će nam pomoći taj požar u potpunosti ugasiti", kazao je Kozlevac. (Hina/Mateja Gajnik)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene