Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijene idu u nebo

Povrće poskupjelo za više od 30 posto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon poskupljenja mesa mnogi građani u šali kažu da su postali vegetarijanci. Ali teško će tanjur i povrćem napuniti jer je ono poskupjelo za više od 30 posto.

Da za povrće moraju izdvojiti više novca građani itekako primijete. Uzmimo za primjer mrkvu. Prošle godine u ovo vrijeme za osam kuna mogli ste dobiti kilogram mrkve, danas ćete dobiti otprilike tri mrkve manje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća U odnosu na prošlu godinu cijene povrća znatno narasle (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Skuplje nego lani Porasle cijene povrća: ''Smanjena je proizvodnja, a izgleda da je potražnja ostala ista''

Gospođa Stana Brkač iz Osijeka morala je podići cijenu svog povrća. 'Mi jeftinije ne možemo davati, jer su ulaganja jako velika, sjemena su jako skupa', objašnjava Stana.

>> Žena (54) cijeli život ne jede NIŠTA osim 'junk' hrane!

Danak je uzela i suša. Poskupljenje su stručnjaci očekivali. 'Ako uzmemo u obzir sušnu godinu, sve klimatske nepogode, rast cijena gnojiva i energije, onda nas ne može iznenaditi ovakav rast cijene povrća', kaže prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić sa Zavoda za agroekonomiku na osječkom Poljoprivrednmom fakultetu.

Raste cijena povrća i u trgovinama. Manje nego na tržnici, ali zato što većinom dolazi iz uvoza. 'Zato jer su oni znatno konkurentniji i dosadašnja politika koja se vodi ide uglavnom na stranu veleprodavača i uvoznika', objašnjava Zmaić.

Domaćim proizvođačima stranu drže samo kupci. Spremni su za domaće i više platiti. Dobra je vijest da cijena povrća ove godine više ne bi smjela ići gore. Loša je vijest da poskupljenje ne bi bilo toliko drastično da imamo sustave navodnjavanja i uređeno tržište.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene