Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemaju kvalificiranu većinu

Povratkom u Sabor Marine Lovrić Merzel, Vlada postaje manjinska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad Sabor i formalno potvrdi aktiviranje zastupničkog mandata bivše sisačke županice Marine Lovrić Merzel i prestanak mandata njezina zamjenika u saborskim klupama Zorana Vasića, vlada Zorana Milanovića postat će manjinska, budući da stranke koje čine Vladu u Saboru više neće imati kvalificiranu većinu, no vladajući poručuju kako zbog toga nisu zabrinuti, jer još uvijek imaju stabilnu većinu.

"Vladajuća koalicija ima većinu, u ovom trenutku imamo 83 glasa. Za sada nas to još ne zabrinjava", rekla je novinarima SDP-ova potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Marko Biočina, novinar Nove TV Analiza Dnevnika Nove TV Tko će zasjesti u vruću fotelju? "To je na neki način ukleto ministarstvo, bit će zanimljivo vidjeti hoće li premijer izvući zeca iz šešira"

Stranke koje sudjeluju u Vladi - SDP, HNS, IDS i HSU, u početku mandata zajedno su imale 81 zastupnika, no SDP je kasnije napustila Mirela Holy, iz stranke su isključeni Slavko Linić i Marina Lovrić Merzel, Damir Kajin napustio je IDS, a Natalija Martinčević i Petar Baranović HNS.

Broj zastupnika Kukuriku koalicije tako je spao na 75, što je jedan manje od natpolovične većine svih zastupnika, čime Milanovićeva postaje manjinska.

U HDZ-u kažu kako će idući dani pokazati koliko je stabilna potpora Kukuriku vladi u Saboru.

"Postoji li i dalje vladajuća većina u Saboru pokazat će idući dani i tjedni, ali veći je problem nedostatak ikakvog sadržaja koji bi pomogao Hrvatskoj. Ovo je samo još jedan dodatni element nestabilnosti, a to potpuno potvrđuje ono što je HDZ zatražio još prošle godine, a to je da idemo u prijevremene izbore", rekao je HDZ-ov Goran Jandroković.

Čačić: Vlada više nema većinu, možemo je rušiti u svakom trenutku

Na pitanje hoće li HDZ opstruirati rad Sabora i pokušati rušiti Vladu, odgovorio je: "Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati".

"U ovom trenutku je prerano za takvu ocjenu, jer mi se čini da ipak i dio zastupnika koji nisu stalno uz vladajuću većinu daju njoj potporu. Naravno, i oni kalkuliraju jer se vjerojatno plaše idućih parlamentarnih izbora i gubitka svojih pozicija u Saboru", uvjeren je Jandroković.

Vladu i dalje podržava osam zastupnika nacionalnih manjina, zbog čega vladajući i računaju da imaju stabilnu potporu 83 zastupnika.

Milanovićevu vladu načelno podupire i nezavisni Damir Kajin, koji poručuje kako je "prije svega svoj" ali i kako iznimno cijeni premijera.

Na pitanje bi li podržao Milanovića kad bi njegova većina došla u pitanje, odgovara kako bi dizao ruku za zakone za koje drži da mogu pomoći prilikama i građanima u Hrvatskoj. "Na moj glas mogu računati ali ne u svakoj situaciji", poručio je Kajin.

Zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić danas je osnovao klub sa Slavkom Linićem i bivšim laburistom Brankom Vukšićem, no i dalje podržava Milanovićevu vladu. "Ova većina ima određene manjkavosti, ali problemi koje su zatekli kad su došli su puno veći nego što javnost može znati. Mogu bolje i moraju bolje, ali moja podrška u ovoj vladi bit će i dalje u stvarima s kojima se slažem. Mi nemamo nikakav formalni potpisani sporazum, ja ih uglavom podržavam i to nema veze s mojim članstvom u novom klubu", rekao je Hodžić.

Slavko Linić tumači pak, da se vladajuća većina osipa jer nakon gotovo tri godine vlasti nije pokazala rezultate ni ostvarila svoje programe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene