Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neka vide da nas ima'

Povorka ponosa u Osijeku: Među sudionicima i ministar Vrdoljak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva osječka Pride parada - Povorka ponosa, održana danas u Osijeku, prošla je dostojanstveno i bez incidenata, a okupilo se, prema ocjeni organizatora, između 300 i 400 sudionika.

Povorka ponosa koju je organizirala udruga LiberOs, nešto iz podneva krenula je sa središnjeg osječkog Trga Ante Starčevića, gdje je okupljanje počelo u 11 sati, središnjim osječkim ulicama i nakon 20-tak minuta ponovno se vratila na Trg Ante Starčevića.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

Osim Osječana u Povorci ponosa bili su gosti iz Zagreba, Splita, Beograda, Makedonije i Crne Gore.

Ministar gospodarstva, HNS-ovac Ivan Vrdoljak, pozdravio je sve koji su se danas našli u Povorci ponosa, naglasivši kako je ponosan na svoj "Nepokoreni Osijek".

Tijekom šetnje središtem grada, između ostalog i osječkom Promenadom, nitko od prolaznika ili građana koji su sjedili u obližnjim kafićima nije reagirao na Povorku ponosa.

Cijelo vrijeme i na Trgu Ante Starčevića i putem gradom, povorku su pratile jake policijske snage.

Članica Organizacijskog odbora prve osječke Pride parade - Povorke ponosa, Tajana Lučić, izrazila je zadovoljstvo i brojem sudionika i, kako je kazala, dostojanstvenim obilježavanjem "prvog izlaska u javnost lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba".

FOTO Održan Zagreb Pride: Homofrend godine Mirela Holy, homofob godine - Željka Markić

 "S nama su bili i naši prijatelji, prijateljice i građani koji su dali podršku pravu na drukčije životne stavove i opredjeljenje" rekla je Lučić.

Zahvalila se i Gradu Osijeku na podršci u organizaciji Povorke ponosa.

Mirna Zlatić iz Organizacjskog odbora rekla je - "hvala svima u ime ljubavi". "Mi smo vaše kćeri i vaši sinovi, susjedi i prijatelji, uz vas smo odrasli i uz vas želimo živjeti bez straha i srama zbog svojih različitosti", kazala je Zlatić.

Pročitala je proglas organizatora Pride parade, u kojem između ostalog stoji, kako su sudionici parade 'izašli na ulicu da pokažu da ne traže dodatna prava, već jednaka prava, i da ne traže neka prava, već sva prava'.

Zadovoljstvo dostojanstvenom Povorkom ponosa izrazio je i gost iz Beograda Aleksandar Sekulić, koji je rekao kako su Osijek i njegovi stanovnici pokazali da je riječ o hrabrom gradu i ljudima.

Najavio je da će se u Beogradu Pride parada održati 28. rujna i pozvao sve zainteresirane za dolazak u Beograd.

Sudionike Povorke ponosa pozdravio je i gost iz Soluna, Apostol Karabais, koji je rekao kako je organizacija Povorke ponosa bila besprijekorna.

Pozdravljajući sve one koji su se danas našli u Povorci ponosa, ministar gospodarstva Vrdoljak čestitao je prvom muškom paru koji je jučer sklopio životno partnerstvo u Zagrebu, dodavši kako se i osječka Povorka ponosa pridružila tom slavlju.

Tolerancija je bitna za svako društvo i bez nje i slobode mišljenja i prava na dostojanstvo nema ni gospodarskog ni ostalog nepretka, rekao je ministar gospodarstva.

Članovi Udruge LiberOs prodavali su na štandovima na Trgu Ante Starčevića majice sa svojim znakom, a sav prihod je namijenjem beskućnicima.

Osim Osječana, u Povorci ponosa bili su gosti iz Zagreba, Splita, Beograda, Makedonije i Crne Gore.

Na trasparentima koje su nosili gradom sudionici Povorke ponosa uz ostale poruke pisalo je i "Nepokoreni grad", "Zbog koga se odričete vlastite djece" i brojne druge.

Nakon završenog programa Povorke ponosa koji je trajao do 13 sati, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske Dario Premec izjavio je da je u povorci sudjelovalo oko 200 sudionika, a da je na osiguranju skupa bilo 100 policajaca i određeni broj privatnih zaštitara.

Dodao je da tijekom Povorke ponosa nije zabilježen niti dojavljen ni jedan incident.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene