Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''nažalost nisi likvidiran''

Povjesničar i dragovoljac dobio prijetnje smrću: ''Kako tek izgleda život pripadnika 'pogrešnih' skupina?''

Prijeteće pismo Hrvoju Klasiću (Foto: Dnevnik.hr)
Prijeteće pismo Hrvoju Klasiću (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Prijeteće pismo Hrvoju Klasiću (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Povjesničara Hrvoja Klasića jutros je u uredu na Filozofskom fakultetu dočekalo prijeteće pismo koje vrvi uvredama, a u više se navrata spominje ''za dom spremni''. U potpisu su ustaše. Povjesničar poručuje da nije uplašen, ali mu je neugodno i razočaran je.

''Danas sam došao u ured na Filozofskom fakultetu i dočekalo me pismo s eksplicitnim prijetnjama smrću'', rekao je za DNEVNIK.hr povjesničar Hrvoje Klasić. Ocijenio je da su u pismu grozne stvari, ali da nije uplašen već mu je neugodno. ''Jako sam razočaran društvom u kojem živim, a još više izjavama predstavnika vlasti koji negiraju da atmosfera u hrvatskom društvu nije dobra'', rekao je Klasić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "duboka te jama čeka" Grmoja dobio odvratne prijetnje, sve ih objavio: "Jesi li spreman gledat svoje najdraže kako leže u sanduku?" Slika nije dostupna KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE Povjesničar o jezivim zvjerstvima i revizionizmu: "Kakvo je to biračko tijelo kojem bi se zamjerili zabranom ustaškog pozdrava Za dom spremni?"

''Da funkcionira pravna država onda ne bismo imali situaciju da je 'za dom spremni' nekad ustavan, nekad ne. Ne bismo oštro osuđivali NDH, a ulicama davali imena po ustašama, a sudovi, policija i političari oštro i nedvosmisleno bi kažnjavali ove pojave'', rekao je Klasić. Izdvojio je primjer Bleiburga gdje postoji prijetnja dosljednog irigoroznog kažnjavanja pa se ''odjednom stvari preko noći riješe''.

Klasić je za sebe rekao da pripada većini, pa čak i privilegiranoj većini. ''Ja sam Hrvat koji je bio dragovoljac Domovinskog rata u ljeto '91.'', objašnjava. Pita se ako on kao doktor povijesti ima problem zbog stavova na temelju znanstvenih istraživanja, kako izgleda život pripadnika ''pogrešnih'' skupina koji nemaju pristup medijima i poznate osobe neće stati u njihovu obranu.

''Neka se svi zamisle kad vide kakvim smo ljudima okruženi'', zaključio je Klasić koji je prijetnje prijavio policiji. Rekao nam je da ovo nije prva prijetnja koju je dobio i da ne zna tko stoji iza toga.

Prijeteće pismo Hrvoju Klasiću (Foto: Dnevnik.hr) Prijeteće pismo Hrvoju Klasiću (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U pismu u kojem je više puta velikim slovima istaknut ustaški pozdrav 'za dom spremni' ima i psovki. ''Najbolje što se dogodilo je vijest da si likvidiran... nažalost, vijest je bila lažna pa veselje nije dugo trajalo. Rado ćemo ti doći na sprovod u HOS-ovim odorama na kojima se lijepo ističe poklič za dom spremni'', napisali su u pismu. Navode i da je najzaslužniji za spašavanje kozaračke djece Ante Pavelić. Pismo završavaju ''Uz za dom spremni pozdravljaju te ustaše''.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene