Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ZAGREPČANKA GODINE"

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa: Janica Kostelić može primiti priznanje, ali ne i novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici za odlučivanje o sukobu interesa raspravljalo se o mogućem sukobu interesa 12 osoba, od kojih su najpoznatiji Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

Na dnevnom redu sjednice Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nalazi se 12 točaka, a među najpoznatijim osobama o kojima će se raspravljati su Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, Ivan Vrdoljak, potpredsjednik Sabora i predsjednik HNS-a i Goran Radman, bivši glavni ravnatelj HRT-a. 

Pročitajte i ovo Screenshot Geodetski fakultet Obuljen Koržinek odgovorila na optužbe EU tužiteljice: "Nikakve dimne zavjese mi ne dižemo" Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa najavila veliku novost Šefica Povjerenstva za sukob interesa o Plenkoviću: "Ako ste odrasla osoba i nešto ste naslijedili, onda to znate"

Prema svemu sudeći Povjerenstvo protiv Vrdoljaka neće pokrenuti postupak jer nije utvrđeno da je u njegovom slučaju povrijeđen Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Vrdoljak je, naime, prijavljen da je kao ministar gospodarstva (što je bio od 2012. do 2016.) pogodovao trgovačkim društvima koji su u vlasništvu ili suvlasništvu njegove supruge, kao i u vlasništvu bivše supruge i određenih prijatelja i poznanika. 

Povjerenstvo je dobilo opsežnu dokumentaciju koju su dobili u šest registratora, a uglavnom se odnosi na javne natječaje temeljem kojih su te tvrtke dobivale poslove. Najvećim dijelom sklapali su ih s Đurom Đakovićem i HEP-om. 

Utvrđeno je da su tvrtke koje su navedene u prijavi poslovale s tim trgovačkim društvima i prije nego što je Vrdoljak postao ministar te nije utvrđeno da je Vrdoljak koristio svoj položaj za ugovaranje tih poslova, pa je na sjednici predloženo da se postupak protiv Vrdoljaka ne pokrene

I u slučaju Nine Obuljen Koržinek te Gorana Radmana Povjerenstvo bi trebalo donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka, no detalji još uvijek nisu poznati. 

Janica Kostelić ne bi trebala primiti novac za "Zagrepčanku godine"

Povjerenstvo je državnoj tajnici Janici Kostelić predložilo da otkloni primitak novčane nagrade u sklopu priznanja "Zagrepčanka godine", koja će joj biti dodijeljena za Dan Grada Zagreba, jer bi se taj novčani iznos mogao smatrati "nedopuštenim darom".

Mišljenje je od Povjerenstva zatražila sama Kostelić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport, a predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković u obrazloženju mišljenja kazala je da je Povjerenstvo odlučilo dosljedno tumačiti odredbe čl. 11 Zakona "koji kaže da se darom ne smatraju državna priznanja", a u ovom slučaju "nije riječ o državnom priznanju, već je to naknada jedinice lokalne (regionalne) samouprave".

"Otklanjanjem primitka ove nagrade više se štiti integritet i vjerodostojnost dužnosnika, ali i povjerenje građana u tijela javne vlasti", rekla je Orešković.

Ističe i da treba voditi računa i o tome da bi se suprotno tumačenje "moglo u praksi i zlorabiti, odnosno na taj bi se način mogla otvoriti jedna 'niša'" putem koje bi tijela javne vlasti, osobito jedinice lokalne samouprave, mogla isplaćivati novčane nagrade osobama koje u tom trenutku obnašaju javnu dužnost, čime se, kazala je Orešković, ne štiti javni interes.

"Stoga, priznanje u svakom slučaju da, ali uz otklanjanje primitka novčanog iznosa" zaključila je.

Odlukom zagrebačke Gradske skupštine, Kostelić 31. svibnja trebala primiti priznanje "Zagrepčanka godine", dio koje je i novčana nagrada od 50 tisuća kuna, kao javno priznanje za vrhunske rezultate i afirmaciju žena u sportu.

SDP-ova zastupnica nije prijavila zemljište u suprugovom vlasništvu

Povjerenstvo će pokrenuti postupak o tome je li SDP-ova zastupnica Romana Jerković u sukobu interesa jer u imovinskoj kartici nije na pravilan način i u potpunosti prijavila svoju imovinu, odnosno nekretninu (zemljište s ruševnom građevinom vrijednosti 600 tisuća kuna) kupljenu 2015. godine, koja je u vlasništvu njezinog supruga.

Povjerenstvo je zatražilo očitovanje od Jerković na uočene nepravilnosti, ali kako ona "nije razložno obrazložila" zbog čega promjene u imovinskoj kartici nije prijavila na vrijeme, kao i zbog toga što u prijavi postoje nepravilnosti vezane uz samu nekretninu, pokrenut je postupak kako bi se dužnosnica mogla očitovati.

Osim njima, Povjerenstvo će se pozabaviti Josipom Udiljakom, bivšim članom Uprave Hrvatske pošte o čijem će slučaju donijeti odluku. Odlučivat će o pokretanju postupaka i protiv Tomislava Končevskog i Pere Ćosića.

Povjerenstvo će dati mišljenje na zahtjev Sanje Mišević, bivše državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa te Jure Turkovića, gradonačelnika Ogulina. 

Očitovat će se o zahtjevima Vladislava Tomčuka, Ivana Kusalića i Dragutina Andrića. (S.Ve./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene