Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S 15 mjeseci zakašnjenja

Povjerenstvo utvrdilo da Mršić nije smio biti direktor Podravke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je kako SDP-ovac Zvonimir Mršić 12 mjeseci nije smio obavljati funkciju direktora Podravke, no s obzirom da su to utvrdili s 15 mjeseci zakašnjenja, postupak protiv njega je obustavljen.

Nakon podnošenja ostavki na dužnosti saborskog zastupnika i gradonačelnika Koprivnice, Zvonimir Mršić 12 mjeseci nije smio biti u upravnim i nadzornim odborima trgovačkih društava, pa ni u upravi Podravke, utvrdilo je danas Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Pročitajte i ovo Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Mršićev slučaj to je povjerenstvo razmatralo na njegov zahtjev iz siječnja 2012. On je tada bio i SDP-ov zastupnik i gradonačelnik, a kada je dobio priliku da postane predsjednik Uprave Podravke, saborski mandat stavio je u mirovanje i dao ostavku na dužnost gradonačelnika, čime je uklonio prepreke propisane izbornim zakonima za parlament i lokalnu razinu.

>> Jakovčić: Nisam u sukobu interesa, žele me diskreditirati!

Tada je zatražio i očitovanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o tome može li otići u Podravku, no ono još nije bilo izabrano pa na Mršićev zahtjev nije dogovorilo u propisanom roku od 15 dana, nego tek nakon više od 15 mjeseci.

Danas je utvrdilo da Mršić nije smio biti na čelu Podravke jer Zakon o sprječavanju sukoba interesa dužnosnicima izričito zabranjuje članstvo u upravnim i nadzornim tijelima trgovačkih društava i 12 mjeseci nakon prestanka dužnosti.

Postupak protiv Mršića to je povjerenstvo ipak zaustavilo jer je rok već istekao. Upozorilo je pritom da izborne zakone treba uskladiti sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, koji, kako tumače, mora imati prednost u primjeni pred izbornim zakonima.

Novi postupak protiv ravnateljice DAB-a

Povjerenstvo je donijelo novu odluku o pokretanju postupka protiv ravnateljice Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) Marije Hrebac za koju je postupak prije pokrenut jer je istodobno i na čelu Nadzornog odbora Sunčanog Hvara.

Povjerenstvo je u međuvremenu otkrilo da je Marija Hrebac i u Nadzornom odboru Croatia banke te da ima vlastitu tvrtku, a upravljačka prava nije prenijela na treću osobu.

U postupku protiv zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija to je povjerenstvo zatražilo dodatno očitovanje Vladina ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Kajtazi kao član Savjeta sudjelovao u odlučivanju o dodjeli novca svojim udrugama

Kajtazi je prijavljen zato što kao saborski zastupnik i član Savjeta za nacionalne manjine odlučuje o financiranju projekata manjinskih udruga, a sam je član triju romskih udruga.

Povjerenstvo je otkrilo da je Kajtazijeva udruga "Kali Sara" od Savjeta za nacionalne manjine dva puta dobila novac - 150 i 180 tisuća kuna, a izvjestitelj za Kajtazijev slučaj Davorin Ivanjek ocijenio je kako se od njega očekuje da se u takvim slučajevima suzdrži od glasovanja.

Spornijom smatra dodjelu novca Romskome nacionalnom vijeću (RNV), udruzi koju je Kajtazi osnovao i registrirao tek u srpnju prošle godine.

Ta udruga nije mogla biti financirana kroz Savjet za nacionalne manjine jer on ne dodjeljuje novac udrugama 'mlađim' od dvije godine, no odlukom Vlade RH lani je dobila 600 tisuća kuna. U ožujku ove godine dobila je još 300 tisuća za obnovu i uređenje svojih prostorija, a kroz državni proračun za tu udrugu osigurano je čak 1,5 milijuna kuna.

"Zanimljivo bi bilo vidjeti zašto član triju udruga nacionalne manjine u trenutku kad tu manjinu zastupa u Saboru ima interesa i motiva osnovati još jednu takvu udrugu", rekao je Ivanjek.

Povjerenstvo je od Vladina ureda zatražilo da objasni po kojim je kriterijima RNV dobio novac iz proračuna i jesu li za taj novac po istim kriterijima aplicirale i druge udruge i koje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene