Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li u sukobu interesa?

Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv gradonačelnika Sabe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je danas postupak za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe zbog istodobnog članstva u Nadzornom odboru trgovačkog društva Borovo d.d. te članstva u upravi trgovačkog društva Veki va d.o.o.

Povjerenstvo je zaprimilo dojavu protiv gradonačelnika Željka Sabe, ujedno i vlasnika i osnivača trgovačkog društva Veki va d.o.o., a što nije prikazao u imovinskoj kartici te da ujedno obnaša i dužnost u NO Borovo d.d. Vukovar.

Povjerenstvo smatra da je potrebno utvrditi i u kojem je razdoblju primao naknadu i je li propustio prenijeti upravljačka prava te je li stupio u poslovni odnos s trgovačkim društvom u vlasništvu lokalne i regionalne samouprave, odnosno u većinskom vlasništvu države.

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Slika nije dostupna Je li u sukobu interesa? Sabo: Mislio sam da su mi tvrtku izbrisali iz sudskog registra

>>Sabo: Prosvjedi nisu ugrozili mir i stabilnost u Vukovaru

Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI) dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova niti obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima.

U slučaju gradonačelnika Sabe postupak je pokrenut i zbog propusta prijenosa upravljačkih prava na temelju udjela u vlasništvu Veki va d.o.o. na povjerenika. Prema istom zakonu dužnosnik koji ima 0,5 posto i više dionica, odnosno udjela u vlasništvu (kapitalu trgovačkog društva) za vrijeme obnašanja javne dužnosti prenijet će svoja upravljačka prava na temelju udjela u kapitalu društva na drugu osobu, osim članove obitelji, ili posebno tijelo.

Ta osoba, odnosno posebno tijelo (povjerenik) djelovat će glede ostvarivanja članskih prava i udjela u društvu u svoje ime, a za račun dužnosnika, stoji u zakonu.

Povjerenstvo je na današnjoj sjednici također izreklo najblažu zakonom predviđenu sankciju od 2000 kuna za međimurskog župana Matiju Posavca, jer je istodobno obavljao dužnost zamjenika župana u prethodnom mandatu i bio član Nadzornog odbora Narodnih novina više od godinu dana.

Posavec je nazočio sjednici Povjerenstva i u svoju obranu naveo da ga je na tu dužnost imenovala vlada i da je u pravnoj službi Narodnih novina dobio tumačenje da nije u sukobu interesa, pa nije imao razloga u to sumnjati. Osim toga, naveo je i da je naknadu dobivenu za članstvo u NO darovao u humanitarne svrhe, a taj je iznos naknadno vratio Narodnim novinama.

Povjerenstvo je cijeneći to kao olaktone okolnosti uzelo u obzir i činjenicu da je i prije odluke Povjerenstva tražio i bio razriješen članstva u NO te na taj način uskladio svoj status sa zakonom. Posavec je najavio da će prihvatiti i poštovati odluku Povjerenstva.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković istaknula je kako ono želi biti principijelno u zaštiti i provedbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa te da dužnosnici bez obzira na konkretne okolnosti moraju poštovati i svojim pozitivnim primjerom dati učinkovitu potporu primjeni zakona. U tom smislu Povjerenstvo nastoji djelovati preventivno i edukativno, dodala je Orešković.

Također je pojasnila je da je nakon lokalnih izbora Povjerenstvo zaprimilo oko 2500 imovinskih kartica bivših i novoizabranih dužnosnika te provjerava jesu li ispravno popunjene. Njih oko 600 nije udovoljavalo uvjetima za javnu objavu, pa su im dostavljene upute kako ih ispravno popuniti. Također je rekla kako mnogi dužnosnici nisu upoznati s obvezom da godinu dana nakon prestanka mandata i dalje podliježu odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene