449243
449243
449243
449243
449243

Gabrić objavom na Facebooku teško povrijedio izborni etički kodeks

  • , 06.09.2016., 16:22
  • Autor:
  • komentara

Problematičan je status koji je na Facebooku objavio Jambo, a u kojem se dotaknuo majke Nikole Grmoje.

 
 
 
 
Stipe Gabrić Jambo (Foto: Dnevnik.hr)
Stipe Gabrić Jambo (Foto: Dnevnik.hr)

Etičko povjerenstvo zaključilo je u utorak da je kandidat Narodne koalicije Stipe Gabrić teže povrijedio Izborni etički kodeks jer je na Facebooku objavio podatke o članu obitelji kandidata Mosta Nikole Grmoje.

Povjerenstvo se očitovalo temeljem upita kojeg mu je protiv Stipe Gabrića prije dva dana zbog povrede Izbornog etičkog kodeksa dostavio Matija Tvrtko Drmić koji je uz prijavu priložio i presliku s Facebooka iz koje je vidljivo da je Gabrić iznosio podatke o članu Grmojine obitelji.

U spornoj objavi, obraćajući se Grmoji, Gabrić je napisao: "Daj svojoj mami Baldini koju 'volontersku' kunu da ne krade po samoposlugama u Metkoviću".

Etičko povjerenstvo ocijenilo je da citirana Gabrićeva objava predstavlja težu povredu Izbornog etičkog kodeksa.

To tijelo ponovno je pozvalo sudionike na izborima da u izbornoj promidžbi ne iznose laži, insinuacije ili bilo kakve podatke o privatnom životu članova obitelji izbornih suparnika te da svojim postupcima slijede temeljne vrijednosti Izbornog etičkog kodeksa – poštovanje, odgovornost i kulturu dijaloga.

Sudionike izbora Etičko povjerenstvo je upozorilo da su kandidati u izborima punoljetne osobe, pravno i moralno slobodne i potpuno odgovorne za svoje postupke pa bi ih kao takve trebalo i uvažavati, a u isto vrijeme poštovati prava i dostojanstvo članova njihovih obitelji. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se