Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽELE POBOLJŠANJE

Dnevnik Nove TV donosi povijest odnosa Hrvatske i Srbije: "Dobio sam od Kolinde čokolade", "Žele Hrvatsku bez Srba", "Ja sam glavni ustaša u Srbiji"

Aktualno Galerija Aleksandra Vučić i Kolinda Grabar Kitarović Aleksandra Vučić i Kolinda Grabar Kitarović Foto: pixell Odnosi Hrvatske i Srbije - 3 Odnosi Hrvatske i Srbije - 3 Foto: DNEVNIK.hr Odnosi Hrvatske i Srbije - 2 Odnosi Hrvatske i Srbije - 2 Foto: DNEVNIK.hr Odnosi Hrvatske i Srbije - 1 Odnosi Hrvatske i Srbije - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Odnosi Hrvatske i Srbije - 4 Galerija 1/5 >>
Prije zatopljenja odnosa sa Srbijom, Hrvatska želi odgovore o nestalima, ratnoj odšteti i nizu drugih pitanja, kazao je premijer Andrej Plenković. Puše na hladno možda i nakon što je srpski predsjednik Aleksandar Vučić hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović donio hrpu nevažnih papira, a to prikazao kao doprinos pronalasku nestalih.

Povijest odnosa dvije zemlje pripremila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov. Susret Vučića i Grabar-Kitarović izgledao je idilično. "Dobar dan, predsjednice", "Dobar dan, dobrodošli", čulo se na susretu uz ruku suradnje na Dunavu i mostu koji spaja.

No, premostiti probleme koji nakon rata opterećuju Srbiju i Hrvatsku - ne ide lako. Državne počasti uz hladnu dobrodošlicu održane su prije gotovo 5 godina. Hrvatska predsjednica kritizirana je zbog tajminga poziva Aleksandru Vučiću. Na Pantovčak nije došao praznih ruku.

"Imat ćemo mi toga još...", kazao je Vučić tada. No, pokazalo se da dokumenti, ukradeni iz Dvora na Uni, nemaju težinu ni odgovor o nestalima.

U Hrvatskoj je suočen s vlastitom prošlošću i ratnim huškanjima. "Pisalo je 'četnik početnik'. Pisalo je, 'barabo, vrati se u Srbiju'", kazao je Vučić. Podsjetili su ga da je u Glini '95. zagovarao granice Velike Srbije.

Na pitanje novinara hoće li se ispričati za taj govor, Vučić je kazao: "Takvu vrstu poniznosti s moje strane, straha ili potrebe da vam se dodvoravam nikada nećete vidjeti..."

Našlo se opravdanje za njegovu retoriku

No, pronašlo se opravdanje za novu Vučićevu retoriku. "Vučić s kojim sam ja razgovarala jest europski Vučić", kazala je Grabar-Kitarović u veljači 2018.

Pročitajte i ovo Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković Planiraju veliku paradu Proključalo uoči proslave neustavnog praznika, šefica BiH diplomacije poručila Dačiću: "Niste dobrodošli"

Bio je na njezinoj inauguraciji u Zagrebu. Hrvatska predsjednica uzvratila je odlaskom u Beograd - i kažu - ukrala show.

"Dobio sam od Kolinde bombonjere i čokolade, hrvatske", kazao je Vučić tada. "Vjerujem da iskrenim, otvorenim razgovorom možemo puno toga postići. Nemojmo se zavaravati, neće se to dogoditi preko noći", rekla je Grabar-Kitarović 24. lipnja 2017.

No, nije dugo trebalo da mirne tonove zamijene teške riječi iz Beograda. "Mi možemo s Hrvatskom razvijati najbolje odnose, ali ne pod cijenu da im oprostimo i zaboravimo genocid koji su uradili", poručio je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u veljači 2018. Sve je usijao Vučićev istup u kojem Oluju uspoređuje s holokaustom.

"Namjera je ista. Hitler je htio svijet bez Židova, Hrvatska i njena politika Hrvatsku bez Srba", poručio je u kolovozu 2018.

"Što je previše - previše je!", poručio mu je tada Plenković. Optuživao je Vučić hrvatske vlasti da mu ne daju u Jasenovac. "Sav moj grijeh je u tome što sam želio otići položiti jedan cvijet", kazao je 11. kolovoza 2022.

Zaiskrilo i nakon sankcija Rusiji

Iskrilo je i zbog europskih sankcija Rusiji. I za to što je ostala bez jeftinije nafte preko JANAFA Srbiji je bila kriva Hrvatska. "Ja sam sad u zadnja dva mjeseca glavni ustaša u Srbiji", kazao je Plenković u listopadu 2022. godine.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac (SDSS) UOČI BOŽIĆA Pupovac na tradicionalnom prijamu SNV-a: "Važno je ušutkati svaki govor mržnje, svaki - Za dom spremni"

"Kukaju i plaču što je netko pomenuo ustaše, a oni danas napišu 'Führer u pampersu', 'Hitleru', crtaju mi brčiće. Crtaj što hoćeš", odvratio je Vučić. Odnosi su zategnuti i nakon optužnice protiv hrvatskih vojnih pilota za ratni zločin u BiH, 27 godina od Oluje.

"Tako u EU nećeš ući, samo pored mene živog", rekao je predsjednik Zoran Milanović u kolovozu prošle godine. Sve dok uistinu ne prijeđu s riječi na djela, teško da će doći do uzajamnog povjerenja. Ma koliko namjere bile iskrene.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene