Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što misle naši susjedi

Srbijanski mediji o hrvatskom potpisivanju ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko potpisivanje Ugovora o pristupanju Europskoj uniji (EU) tema je o kojoj izvješćuju srbijanski mediji, prenoseći pojedinosti s današnje svečanosti potpisivanja u Bruxellesu, a službenih reakcija za sada nema.

Ugovor su, navodi se, potpisali hrvatski predsjednik i premijerka Ivo Josipović i Jadranka Kosor te premijeri 27 članica EU-a, a hrvatski predsjednik i premijerka današnji su dan ocijenili povijesnim za Hrvatsku. Njih dvoje su, kako se dodaje, osim pristupnog ugovora, potpisali i zaključke s popisom onoga što je dogovoreno u tijeku pregovora o članstvu u EU.

Hrvatski je predsjednik, kako se ističe, u prigodi potpisivanja kazao da Hrvatskoj treba više, a ne manje Europe te najavio kako će nova hrvatska vlada, koja će biti uspostavljena nakon tek završenih parlamentarnih izbora nastaviti reforme na europskom putu te ustrajati u provedbi zakona. Josipović je dodao kako je današnji čin jednako važan kao i osamostaljenje Hrvatske, prenose mediji.

U izvješćima se također navode dijelovi iz obraćanja premijerke Kosor u kojima je čin potpisivanja pristupnog ugovora ocijenila 'vrhuncem afirmacije Hrvatske na međunarodnoj sceni'. Kosor je dodala kako uspjeh Hrvatske 'otvara vrata' i njezinim susjedima za ulazak u EU te najavila potporu Hrvatske susjednim zemljama u njihovim reformskim procesima.

Mediji također izvješćuju kako je svečanost potpisivanja ugovora svojim obraćanjem otvorio predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy riječima da je današnji dan povijesni dan za Hrvatsku. Također se navodi kako je velikim pljeskom popraćen trenutak kad su Josipović i Kosor potpisali ristupni ugovor.

Službenih reakcija na hrvatsko potpisivanje pristupnog ugovora za sada nema, a pretpostavlja se da je jedan od mogućih razloga i to što je pozornost srbijanske javnosti usmjerena na današnje odlučivanje o srbijanskom zahtjevu za dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU. (Hina)

Pročitajte i ovo Antony Blinken Nije prvi put Zrakoplov američkog državnog tajnika prinudno sletio u Pariz: Na važan sastanak morao je automobilom Slika nije dostupna Nova svađa Kosor: Josipoviću treba kvalitetan pravnik! Josipović: Premijerka krivo tumači Ustav

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene