Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljne prijetnje

Što s granicom s BiH? "Hrvatska kao čuvarica vanjske europske granice ne bi smjela biti sama"

Aktualno Galerija Zagrebački sigurnosni forum Zagrebački sigurnosni forum Foto: Dnevnik Nove TV NATO NATO Foto: Dnevnik Nove TV Migranti Migranti Foto: Dnevnik Nove TV +0 Kamera na graničnom prijelazu Galerija 1/4 >>
Stručnjaci okupljeni na zagrebačkom forumu za sigurnost trenutačnu situaciju na svjetskoj, europskoj, a i nacionalnoj razini ocjenjuju zabrinjavajućom. Jer uz prijetnju terorizma, Hrvatska ima i dodatan problem propusnosti granice i nekontroliranog ulaska ilegalnih migranata.

Stupanj sigurnosti na granicama EU-a na gotovo je najvišoj razini. Austrija, Italija pa Slovenija... Domino-efekt zahvatit će i Hrvatsku na granici s BiH, smatra sigurnosna struka, ali i da kao čuvarica vanjske europske granice, u tome ne bi smjela biti sama.

"Pokušaj sprječavanja i onemogućavanja slobodnog prolaza terorista i osoba koje žele provoditi nasilje nije odgovornost samo jedne zemlje nego cijele zajednice. Govorimo o potrebi integrirajućih odgovora na nacionalnoj i međunarodnoj razini", kaže Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Sigurnosni stručnjaci okupljeni na zagrebačkom sigurnosnom forumu suglasni su da je nekontroliranim ulascima ilegalnih migranata povećana opasnost terorističkih aktivnosti. Bivši slovenski ministar obrane vrlo je konkretan.

Pročitajte i ovo Prosvjedi protiv Izraelskih napada - 5 eskalacija nasilja Cijeli svijet prosvjeduje s istim ciljem: "Ljudi u Gazi su zatočenici Hamasa, zatočeni u zatvor na otvorenom čije ključeve ima Izrael"

"Jasno je da je granica između Bosne i Hrvatske prepropusna. Mislim da bi bilo dobro da Slovenija ukine graničnu kontrolu, a da bi Hrvatska pristala na skupne kontrole na hrvatsko-bosanskoj granici i da bi slovenske snage rado pomogle hrvatskim prijateljima. Europa trenutno nije najbolje pripremljena za izazove", rekao je bivši slovenski ministar obrane Matej Tonin reporteru Dnevnika Nove TV Ivanu Čorkalu.

Jedan od europskih izazova su i hibridni napadi. Europa je, kaže struka, na stalnom udaru. Dosad je prednjačila Rusija, a nova je fronta sada otvorena na Bliskom istoku.

"Vidi se kakav negativni i razarujući utjecaj imaju dezinformacije. Hamas je uvidio što se dogodilo i kako se dogodilo i prvi je u svijet prenio informaciju optužujući Izrael da je izveo teroristički napad na bolnicu jer napad na bolnicu to je. Sad je Izrael u situaciji da se brani, a negativne i štetne posljedice tih dezinformacija nažalost osjeća cijeli svijet", kaže Akrap.

Pročitajte i ovo Školski pribor - 3 Istraga u tijeku Žena pred školom djeci prijetila bombom, tvrdila da ima popis za odstrel! Policija objavila detalje

Veliki je to izazov i za NATO, kaže bivši zapovjednik snaga na Kosovu.

"Svjesni smo da optužbe i dezinformacije dolaze specijalno od Rusije, ali i ostalih zemalja da je NATO prijetnja Rusiji, NATO nikada nije bio prijetnja", rekao je general Erhard Buehler, bivši Zapovjednik KFOR-a.

Ali zato su prijetnje Europskoj sigurnosti sada vrlo ozbiljne i više ih nitko ne shvaća olako.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene