Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blago je iznimne vrijednosti

Antičko blago stiglo u Zagreb pod najstrožim mjerama osiguranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupocjeno i vrijedno otkriveno antičko blago iz Vinkovaca kasno poslijepodne stiglo je u Zagreb.

Cijela akcija dopremanja blaga bila je obavijena velom tajne, ali i pod jakim policijskim osiguranjem. Za vrijedno blago spcijalci s dugim cijevima imali su posebne pripreme. U posebno štićenoj koloni prepraćeno je u Zagreb na stražnji ulaz muzeja Mimara, gdje će biti restaurirano.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završena obdukcija Policija otkrila uzrok smrti osobe pronađene u Bosutu Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Poginuli mladići, vozač se BMW-om zabio u stablo? "Znam dečka, nedavno je kupio auto, nikada nije divljao po cesti"

Nalaz ostave s rimskim luksuznim srebrnim posuđem s kraja 4. stoljeća, pronađeno u Vinkovcima prilikom zaštitnih arheoloških istraživanja, iznimne je vrijednosti, te prvo takve vrijednosti i značaja pronađeno na tlu Hrvatske.

Pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac istaknuo je kako je riječ o jednom od najvrjednijih nalaza u hrvatskoj arheologiji s kojim počinje novi uspon arheologije u Hrvatskoj. Ministarstvo će, dodao je, iskazati posebnu pažnju kako bi Vinkovci dobili mjesto koje im u arheologiji s pravom pripada.

Riječ je o pedeset posuda različitih oblika ukupne težine oko 30 kilograma, koje će već danas biti otpremljene u Zagreb na restauraciju koja će se obaviti pod nadzorom ministarstva i o čijem tijeku će javnost bili redovito izvješćivana, rekao je Uzelac.

>> Senzacionalan nalaz u Vinkovcima: Arheološka zbirka veća od Seusevog blaga

'Ovaj nalaz pripada baštini grada Vinkovaca i nema ni najmanje sumnje da se neće vratiti u ovaj grad', istaknuo je Uzelac dodajući kako je 4. stoljeće bilo zlatno doba rimskoga grada Colonia Aurelia Cibalae (Cibale) koji je postojao na tlu današnjih Vinkovaca i bio treći grad po veličini u provinciji Panoniji Secundi.

Odgovarajući na pitanje novinara o dosljednosti poštivanja Zakona o zaštiti kulturne baštine, Zlatko Uzelac kazao je kako ne postoje podaci o tome koliko se vrijednog materijala pronađenog prilikom raznih iskopnih radova otuđi i ne prijavi nadležnim službama dodavši da oko arheologije postoji čitav niz kriminalnih aktivnosti.'Slučaj Suesova blaga nam se više nikad ne smije ponoviti', poručio je.

Ravnatelj Gradskoga muzeja u Vinkovcima Danijel Petković podsjetio je kako su Vinkovci najstarije kontinuirano naseljeno mjesto u Europi s oko 8.500 godina kontinuirane naseljenosti. Također je najavio kako će javnosti, vrlo skoro, biti predstavljen "još jedan senzacionalan arheološki nalaz iz Vinkovaca", ne želeći reći o čemu je riječ.

Izrazivši zadovoljstvo što je u Vinkovcima pronađen tako vrijedan nalaz, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić podsjetio je kako je u tom gradu pronađen i najstariji indoeuropski kalendar, Orion, star oko 4.500 godina te kako se od 1970. godine u Vinkovcima sustavno primjenjuje Zakon o zaštiti kulturne baštine na gotovo cijeloj gradskoj površini.

Arheolog vinkovačkog muzeja Hrvoje Vulić istaknuo je kako je na jednoj od pronađenih luksuznih posuda očuvan i natpis s imenom majstora koji je izradio posuđe, Antonija Aquile. Pojedini primjerci posuđa su pozlaćeni, a dio sadrži i gravirane ukrase. Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da je posuđe izrađeno i u samim Cibalama.

Govoreći o načinu na koji je pronađeno posuđe, arheolog Šime Vrkić iz zagrebačke tvrtke 'Geoarheo' koja u Dugoj ulici provodi zaštitna arheološka istraživanja, naveo je kako je pronađeno na dubini od 70 centimetara, a dijelom je iskopnim radovima i oštećeno, te je sreća, s obzirom da se nalazilo ispod vodova iz uz temelje, nije u cijelosti uništeno. Posuđe je bez sumnje pripadalo bogatom građaninu Cibala koje je brižno spremljeno u ostavu s namjerom da se sačuva, zaključio je Vrkić. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene