226018
226018
226018
226018
226018

Antičko blago stiglo u Zagreb pod najstrožim mjerama osiguranja

  • , 29.03.2012., 21:56
  • Autor:
  • komentara

Skupocjeno i vrijedno otkriveno antičko blago iz Vinkovaca kasno poslijepodne stiglo je u Zagreb.

 
 
 
 

Cijela akcija dopremanja blaga bila je obavijena velom tajne, ali i pod jakim policijskim osiguranjem. Za vrijedno blago spcijalci s dugim cijevima imali su posebne pripreme. U posebno štićenoj koloni prepraćeno je u Zagreb na stražnji ulaz muzeja Mimara, gdje će biti restaurirano.

Nalaz ostave s rimskim luksuznim srebrnim posuđem s kraja 4. stoljeća, pronađeno u Vinkovcima prilikom zaštitnih arheoloških istraživanja, iznimne je vrijednosti, te prvo takve vrijednosti i značaja pronađeno na tlu Hrvatske.

Pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac istaknuo je kako je riječ o jednom od najvrjednijih nalaza u hrvatskoj arheologiji s kojim počinje novi uspon arheologije u Hrvatskoj. Ministarstvo će, dodao je, iskazati posebnu pažnju kako bi Vinkovci dobili mjesto koje im u arheologiji s pravom pripada.

Riječ je o pedeset posuda različitih oblika ukupne težine oko 30 kilograma, koje će već danas biti otpremljene u Zagreb na restauraciju koja će se obaviti pod nadzorom ministarstva i o čijem tijeku će javnost bili redovito izvješćivana, rekao je Uzelac.

>> Senzacionalan nalaz u Vinkovcima: Arheološka zbirka veća od Seusevog blaga

'Ovaj nalaz pripada baštini grada Vinkovaca i nema ni najmanje sumnje da se neće vratiti u ovaj grad', istaknuo je Uzelac dodajući kako je 4. stoljeće bilo zlatno doba rimskoga grada Colonia Aurelia Cibalae (Cibale) koji je postojao na tlu današnjih Vinkovaca i bio treći grad po veličini u provinciji Panoniji Secundi.

Odgovarajući na pitanje novinara o dosljednosti poštivanja Zakona o zaštiti kulturne baštine, Zlatko Uzelac kazao je kako ne postoje podaci o tome koliko se vrijednog materijala pronađenog prilikom raznih iskopnih radova otuđi i ne prijavi nadležnim službama dodavši da oko arheologije postoji čitav niz kriminalnih aktivnosti.'Slučaj Suesova blaga nam se više nikad ne smije ponoviti', poručio je.

Ravnatelj Gradskoga muzeja u Vinkovcima Danijel Petković podsjetio je kako su Vinkovci najstarije kontinuirano naseljeno mjesto u Europi s oko 8.500 godina kontinuirane naseljenosti. Također je najavio kako će javnosti, vrlo skoro, biti predstavljen "još jedan senzacionalan arheološki nalaz iz Vinkovaca", ne želeći reći o čemu je riječ.

Izrazivši zadovoljstvo što je u Vinkovcima pronađen tako vrijedan nalaz, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić podsjetio je kako je u tom gradu pronađen i najstariji indoeuropski kalendar, Orion, star oko 4.500 godina te kako se od 1970. godine u Vinkovcima sustavno primjenjuje Zakon o zaštiti kulturne baštine na gotovo cijeloj gradskoj površini.

Arheolog vinkovačkog muzeja Hrvoje Vulić istaknuo je kako je na jednoj od pronađenih luksuznih posuda očuvan i natpis s imenom majstora koji je izradio posuđe, Antonija Aquile. Pojedini primjerci posuđa su pozlaćeni, a dio sadrži i gravirane ukrase. Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da je posuđe izrađeno i u samim Cibalama.

Govoreći o načinu na koji je pronađeno posuđe, arheolog Šime Vrkić iz zagrebačke tvrtke 'Geoarheo' koja u Dugoj ulici provodi zaštitna arheološka istraživanja, naveo je kako je pronađeno na dubini od 70 centimetara, a dijelom je iskopnim radovima i oštećeno, te je sreća, s obzirom da se nalazilo ispod vodova iz uz temelje, nije u cijelosti uništeno. Posuđe je bez sumnje pripadalo bogatom građaninu Cibala koje je brižno spremljeno u ostavu s namjerom da se sačuva, zaključio je Vrkić. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se