457672
457672
457672
457672
457672

Termička obrada nije dovoljna: Evo što je još važno i kako se zaštititi od salmonele

  • , 19.11.2016., 20:48
  • Autor:
  • komentara

Gošća Dnevnika Nove TV bila je dr. Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 
 
 
 
Dr. Goranka Petrović gošća Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)
Dr. Goranka Petrović gošća Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)

Kako se sve čovjek može zaraziti i što sve može biti izvor salmonele?

'Čovjek se najčešće zarazi kada jede meso peradi ili jaja koja nisu dovoljno termički obrađena. Tu pogotovo moramo spomenuti proizvode od jaja kao što su kolači s kremama u kojima se nalaze sirova jaja, majoneza, tartar umak, šato koji se radi od sirovih jaja. To su daleko najrizičnije namirnice'.

Ako bakterija ipak dospije u naše tijelo koji su simptomi salmoneloze?

'Najčešći simptomi su u crijevima jer to je bakterija koja najčešće ostaje lokalizirana u crijevima. Javlja se mučnina, jaki grčevi u trbuhu, učestale vodenaste stolice i povišena temperatura. Moguće je i povraćanje, no to najčešće nije baš slučaj. Postoji mogućnost i težih oblika kada bakterija prodire u krv i tada se javlja salmonela groznica koja može zahvatiti jetru, pluća, zglobove... To su teži klinički oblici koji su srećom puno rjeđi'.

Koje su najranjivije skupine? Mala djeca, kronični bolesnici..?

'Najčešće su osjetljivija mala djeca mlađa od 5 godina te stariji od 65 godina i bolesnici koji imaju slabiji imunološki sustav kao što su dijabetičari ili oni koji imaju neke maligne bolesti koji su na nekoj imunosupresivnoj terapiji. Oni imaju rizik teže kliničke slike'.

Kako se liječi salmoneloza? Ostaje li ta bakterija salmonela zauvijek u našem organizmu?

'U najvećem broju slučajeva, kada se radi o ovim blažim oblicima bolesti, najvažnija je ta simptomatska terapija, dakle intenzivna nadoknada tekućine. Bilo na usta ili ako je potrebno i infuzijom. U težim oblicima potrebna je primjena antibiotika i najčešće je to onda terapija u bolnici'.

Kako se možemo zaštititi? Jesmo li sigurni ako termički obradimo meso i do koje temperature?

'Da. Ta hrana mora biti dobro termički obrađena. Meso treba biti dobro pečeno, da nije ružičasto u sredini. Svakako bih htjela spomenuti da ako je hrana dobro termički obrađena a nemamo odgovarajuće higijenske mjere onda osoba koja je kliconoša može to sekundarno zagaditi i opet se možemo zaraziti. Tako da uz dobru termičku obradu apsolutno su važne i dobre higijenske mjere'.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se