447708
447708
447708
447708
447708

'Na žalost, u Italiji se očekuje puno više žrtava'

  • , 24.08.2016., 09:31
  • Autor:
  • komentara

"Očekuje se puno više žrtava u Italiji, nažalost. Takvi potresi obično su izazvali puno više žrtava", smatra Krešimir Kuk, dežurni seizmologog Seizmološkog zavoda.

 
 
 
 
Krešimir Kuk o potresu u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Krešimir Kuk o potresu u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Nakon što je središnju Italiju pogodio razoran potres, provjerili smo da li su se podrhtavanja osjetila i na hrvatskoj obali i otocima u razgovoru s hrvatskim seizmologom Krešimirom Kukom.

Je li se potres osjetio i u Hrvatskoj, odnosno na Jadranu ili otocima?

Nemamo točne podatke, ali moguće je da se osjetio potres na otocima koji su bliži epicentru, ali trenutno nemamo podataka.

Živimo na trusnom području, no dosad nas nije zadesio jedan tako snažan i razoran potres na svu sreću. Ipak, što građani mogu i učiniti u takvim trenucima? Može li se išta učiniti da bi se zaštitilo živote?

Građani trebaju generalno znati što činiti u trenutku potresa, da sad ne ponavljamo jedno te istu priču. Službe, s druge strane, trebaju biti dobro pripremljene i promptno reagirati.

Jesu li naše službe spremne za takav ili sličan scenraij. Može li se uopće do kraja biti spreman na takvo što?

Uvijek se može bolje. Bilo bi nezahvalno i ima previše dijelova sustava da bi se to raščlanilo, tko je dobar ili loš. Navedimo Japance kao dobar primjer - vježbe nikad dosta. Priprema je uvijek dobra i na kraju se to ipak isplati.

Slušati savjete stručnjaka, informiranost spašava živote

Podsjetimo, od potresa u Hrvatskoj najugroženija područja su: šire zagrebačko područje, šire riječko područje te južno Primorje sa širim dubrovačkim područjem.

Svakako valja poslušati savjete stručnjaka o tome što činiti u kriznim situacijima, poput snažnih potresa. Treba pri ruci imati lijekove, robicu za djecu i po mogućnosti radio na baterije kako bi se mogle slušati vijesti.

Grad Zagreb je u travnju tiskao gotovo 300 tisuća letaka sa savjetima kako se ponašati, koga zvati i što činiti u slučaju velikog potresa.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se