Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugledni seizmolog za Dnevnik.hr

'Na žalost, u Italiji se očekuje puno više žrtava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Očekuje se puno više žrtava u Italiji, nažalost. Takvi potresi obično su izazvali puno više žrtava", smatra Krešimir Kuk, dežurni seizmologog Seizmološkog zavoda.

Nakon što je središnju Italiju pogodio razoran potres, provjerili smo da li su se podrhtavanja osjetila i na hrvatskoj obali i otocima u razgovoru s hrvatskim seizmologom Krešimirom Kukom.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina"

Je li se potres osjetio i u Hrvatskoj, odnosno na Jadranu ili otocima?

Nemamo točne podatke, ali moguće je da se osjetio potres na otocima koji su bliži epicentru, ali trenutno nemamo podataka.

Živimo na trusnom području, no dosad nas nije zadesio jedan tako snažan i razoran potres na svu sreću. Ipak, što građani mogu i učiniti u takvim trenucima? Može li se išta učiniti da bi se zaštitilo živote?

Građani trebaju generalno znati što činiti u trenutku potresa, da sad ne ponavljamo jedno te istu priču. Službe, s druge strane, trebaju biti dobro pripremljene i promptno reagirati.

Jesu li naše službe spremne za takav ili sličan scenraij. Može li se uopće do kraja biti spreman na takvo što?

Uvijek se može bolje. Bilo bi nezahvalno i ima previše dijelova sustava da bi se to raščlanilo, tko je dobar ili loš. Navedimo Japance kao dobar primjer - vježbe nikad dosta. Priprema je uvijek dobra i na kraju se to ipak isplati.

Slušati savjete stručnjaka, informiranost spašava živote

Podsjetimo, od potresa u Hrvatskoj najugroženija područja su: šire zagrebačko područje, šire riječko područje te južno Primorje sa širim dubrovačkim područjem.

Svakako valja poslušati savjete stručnjaka o tome što činiti u kriznim situacijima, poput snažnih potresa. Treba pri ruci imati lijekove, robicu za djecu i po mogućnosti radio na baterije kako bi se mogle slušati vijesti.

Grad Zagreb je u travnju tiskao gotovo 300 tisuća letaka sa savjetima kako se ponašati, koga zvati i što činiti u slučaju velikog potresa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene