443369
443369
443369
443369
443369

DOKAD? Potražili smo čovjeka koji koji profit ostvaruje preko tuđih leđa i uz blagoslov države

  • , 15.07.2016., 19:01
  • Autor:
  • komentara

Dobio je posao vrijedan milijune, iako mu je tvrtka tada imala samo jednog zaposlenog. Ključno je bilo - najniža cijena koju je ponudio za poslove čišćenja državnih ustanova.

 
 
 
 
Potražili smo čovjeka koji koji profit ostvaruje preko tuđih leđa i uz blagoslov države (Video: Provjereno)
Potražili smo čovjeka koji koji profit ostvaruje preko tuđih leđa i uz blagoslov države (Video: Provjereno)

To što su si radnice same morale kupovati sredstva za čišćenje, nikoga nije bilo briga. Država je to smatrala dobro sklopljenim poslom - famoznim outsourcingom.

Samo nekoliko mjeseci poslije, umjesto neisplaćenih plaća, radnice su na kraju dobile otkaz, i to SMS-om, jer je poslodavac Andrej Krpina iz Benkovaca netragom nestao.

Od kad su od tajnice dobile SMS poruke kojima im su obaviještene o otkazu, Krpina im se ne javlja, niti im isplaćuje plaće. Država koja ga je preko ureda za javnu nabavu i zaposlila, sada provodi istragu. Kako smo saznali, to mu nije jedina takva tvrtka.

U jesen 2015. Control Home Management dobiva posao čišćenja stotine prostora državne uprave diljem zemlje. Sindikalist Siniša Kuhar tvrdi - čisti primjer outsourcinga koji se u startu obio o glavu.

'Na vidjelo je došlo da se radi o firmi koja je nedovoljno iskusna i koja je išla sa damping ponudom i nije bila u stanju adekvatno čistiti te prostore', kazao je Kuhar.

Svjetlana iz Vukovara i Suzana iz Osijeka samo su dio od 140 radnica koje su radile i dobile otkaz. Otkaz su dobile, ali ne i plaće. Posljednja tri minimalca, nikada nisu vidjele. Kao ni svog šefa Krpinu.

'Nitko se nije javljao ni na telefon, tajnica nam je svima poslala poruku da je ne zovemo jer se neće javiti nijednoj djelatnici. Mi smo radili za firmu gdje nismo imali apsolutno kontakta ni s tajnicom ni s direktorom, apsolutno s nikim iz firme', rekla je Suzana.

Na telefon se ne javlja. Pošli smo stoga na adresu za koju su nam rekle Suzana i Svjetlana. U zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici na portafonu i dalje stoji kratica tvrtke. Na zvono nitko ne reagira. Pošli smo na 5. kat zgrade gdje se nalazi ured.

Pošta uredno dolazi na adresu i to očito samo iz odvjetničkih društava, adresa iz Benkovca očito ne funkcioran, a ni ova zagrebačka...ni na njoj nikoga nema.

Rijetki susjedi koje smo zatekli tvrde, o tvrtki ali i vlasniku ne znaju ništa. Bivša tajnica nam je telefonski poručila da se šef ni njoj ne javlja. Probali smo ga ponovo nazvati. Ovoga puta uspješno te je on obećava da će nas nazvati u ponedjeljak i da će nam stati pred kameru.

Središnji ured za javnu nabavu koji je s tvrtkom CHM -OM sklopio ugovor na dvije godine, poslao nam je odgovor na upit - što će biti s ugovorom koji su sklopili!

'Državni ured je s danom 04. lipnja 2016. godine raskinuo Okvirni sporazum s odabranim ponuditeljem Control home managment d.o.o., te aktivirao jamstva za uredno izvršenje okvirnog sporazuma'. Također, po primitku konkretnih informacija da se djelatnici žale na neisplatu plaća obaviještena su nadležna tijela da u okviru svoje nadležnosti poduzmu odgovarajuće radnje', priopćili su.

O kakvim se jamstvima radi - nisu nam rekli. Nadležnim tijelima prijavile su ga i radnice.

I radnice i sindikat tvrde, inspektorat rada zna za sve. I od njih smo tražili izjavu. umjesto izjave, dobili smo priopćenje: 'Inspekcijski nadzor je u tijeku pa ćemo Vas o utvrđenom stanju i eventualno poduzetim mjerama iz nadležnosti Inspektorata rada moći obavijestiti tek nakon okončanja inspekcijskoga nadzora'.

Šef tvrtke Krpina nam se u ponedjeljak nije javio, premda je obećao. Pokušali smo u još nekoliko navrata doći do njega, ali bezuspješno. Zatvorio je Krpina staru tvrtku, a kako kažu radnice, otvorio već i novu. Na staroj adresi.

'Ja sam čula da je osnovao drugu. Čak sam vidjela da za Selce traži pet spremačica', rekla je Svjetlana.

'Nadam se da kad se javi na neki novi natječaj, da mu ovaj neuspjeli posao neće biti referenca za dobivanje novog. Mislim da je važnije tko vas preporuča i za što ste paravan,nego imate li iskustvo i jeste li obavili posao kako treba', rekao ju Kuhar.

Da bi uštedjela država je posegnula za outsourcingom, oprala ruke od radnika koji su ionako radili za minimalac i dala priliku poduzetnicima, a među njima i prevarantima! Oni koji rade za privatnike nemaju nikakvu zaštitu tvrdi kuhar. Sindikati su za njih uglavnom zabranjeni. Mogu šutjeti i raditi. a kad postanu žrtve prijevare, isto tako mogu platiti odvjetnike da im pokušaj pravnim putem vratiti plaće. Pitanje je koliko bi recimo Suzani za 3 neisplaćene plaće po 2.500 kuna, uopće ostalo nakon što bi platila odvjetnika? Pogađate - malo ili ništa. Većina njih, stoga neće ni pokušati.

Profit preko tuđih leđa. Uz blagoslov države. Prokušani recept za dobar posao u Hrvatskoj. Dokad?

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se