Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AKCIJA ZAVRŠENA

Sretan kraj velike potrage! Otac i sin iz Njemačke pronađeni živi i zdravi na otoku Krku

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) od subote navečer koordinirala je traganje za dvjema osobama, ocem i maloljetnim djetetom. Nađeni su u nedjelju poslijepodne živi i zdravi.

U nedjelju poslijepodne pronađeni su njemački državljani, otac i sin, za kojima se tragalo nakon što su se udaljili na dasci za veslanje.

"Pronađeni su na obali na otoku Krku. Živi su i zdravi", potvrdio je riječki lučki kapetan Darko Glažar.

"Dojavu o pronalasku nestaloga državljanina Republike Njemačke i njegova maloljetnog sina u MRCC Rijeka javila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), koji su u nedjelju oko 15:00 sati pronašli dvoje nestalih na otoku Krku, gdje je od jutra trajalo opsežno, koordinirano pomorsko i kopneno traganje", priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Službenici Lučke ispostave Novi Vinodolski preuzeli su spašene od pripadnika HGSS-a u uvali Srščica na otoku Krku, nedugo nakon njihova pronalaska, nakon čega su ukrcani na spasilačku brodicu Ispostave te prevezeni u Novi Vinodolski, gdje ih je dočekala supruga, odnosno majka.

"Na poziciji ukrcaja spašenih Njemaca utvrđeno je da nisu zadobili tjelesne ozljede, a dječakov otac odbio je liječničku pomoć, čime je ova akcija traganja i spašavanja uspješno okončana", naveli su u Ministarstvu.

Nestanak prijavljen u subotu navečer

U subotu navečer u 20:40, službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv iznajmljivača rekreativnih plovila iz Klenovice, koji je javio o kašnjenju u povratku dvoje gostiju, oba državljana Republike Njemačke.

Oni su oko 17:00 isplovili na dasci za veslanje (SUP) u smjeru otoka Krka na kupanje.

"Informacije o svrsi i smjeru veslanja nestalih dojavitelj je saznao od supruge i majke nestalih, koji su se upustili u veslanje unatoč činjenici da je tijekom cijeloga dana u Velebitskom kanalu puhala bura", priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Odmah nakon dojave, obavijest o nestanku proslijeđena je Lučkoj kapetaniji Rijeka i mjesno nadležnoj Lučkoj ispostavi Novi Vinodolski, a u traganje su angažirane jedinice Pomorske i aerodromske policije Rijeka te Obalne straže RH.

Sinoć i noćas službenici LI Novi Vinodolski i PPAP Rijeka tragali su za ocem i sinom uz obalni rub, od Vrbnika do Male luke.

"Također je pretražen dio akvatorija Velebitskog kanala između Smokvice i otoka Krka, a traganje je zbog smanjene vidljivosti i vremenskih uvjeta privremeno obustavljeno noćas oko dva sata i nastavljeno je jutros, 10. srpnja od 05:00", stajalo je u priopćenju.

Pronađena daska s jednim veslom

U nedjelju oko deset sati pronađena je SUP daska s jednim veslom, s istočne obale otoka Krka.

MRCC Rijeka koordinirala je površinsko i zračno traganje za nestalima, angažiranim zrakoplovom Obalne straže RH, koji su nadlijetali to područje. Za kopnenu potragu bila je angažirana Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

MORH angažirao Pilatus

Za potrebe njihova pronalaska i spašavanja, MORH je angažirao jedan avion Pilatus PC-9.   

"Obalna straža Hrvatske vojske angažirala je jedan avion Pilatus PC-9 temeljem zahtjeva MRCC Rijeka za potrebe traganja i spašavanja dva njemačka državljanina na području akvatorija otoka Krka", napisali su na Twitteru.

Dvojica u kajaku spašeni prije dva dana

Prije samo par dana, u uvali Petrina na otoku Krku pronađeno je i spašeno dvoje turista koji su se kajakom iz Selca uputili prema Novom Vinodolskom.

Spašeni su 22-godišnja državljanka Poljske i 25-godišnji državljanin Brazila, nisu bili ozlijeđeni, ali su bili jako iscrpljeni.

Oni su unajmili kajak kako bi razgledali obalu, ali prethodno nisu provjerili vremensku prognozu.

Kad su se otisnuli od obale, vremenski uvjeti su se pogoršali pa se nisu uspjeli vratiti, niti mobitelom pozvati pomoć.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene