Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Borisa Miševića

Potpredsjedniče, Srbi nas 'šiju' u investicijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inače sam teški optimist, ali sad već lagano postajem zabrinut. Tri mjeseca je prošlo od kad je Kukuriku zagospodario državom, a investicijska politika im je još uvijek lista želja.

Dugo smo čekali da čujemo Čačićev ulagački plan, a dobili smo vrlo nerealna i ekonomski neshvatljiva uvjerenja da će nas iz krize izvući Vladin graditeljski cunami. Dakle na Markovu trgu vlada uvjerenje da će oporavak potaknuti obnavljanje cesta, škola i energetskih izvora.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Saboru U petak rasprava Pogledajte program nove vlade: Poznata i sva imena ministara, jedno je novo lice Andrej Plenković sjednica tehničke vlade Vlada nagradila Baby Lasagnu: Plenković objavio koliko će novca dobiti

>> EKSKLUZIVNO Čačić: Odlazim iz Vlade ako plan investicija ne uspije do 9. mjeseca

Da ne bi bilo zabune: sve je to dugoročno odlično za Hrvatsku i treba se graditi, ali ekonomiju iz blata neće i ne može povući. Kratkoročno može pomoći samo građevinarima. Istovremeno, za novac koji posudi za te projekte, koliko god jeftin bio, država će morati jamčiti, što će dodatno matematički povećati udio duga u BDP-u.

No ono što posebno brine je izostanak najave konkretnih projekata. U tri mjeseca Vlada je morala naći konkretne strane privatne ulagače za poslove gradnje. Ovako je javnosti samo servirana ukupna brojka od dvije i nešto milijarde koje država u suradnji s privatnicima želi 'upucati' negdje. A dok mi još ne znamo u što ćemo to točno investirati, naši prvi susjedi Srbi to jako dobro znaju.

Srbija privukla 1,8 milijardi eura investicija, Hrvatska samo 227 milijuna!

Ovo je vijest od prije nekoliko dana. Predsjednik američke tvrtke New Generation Power najavio je da će njegova tvrtka s partnerima u Srbiju uložiti čak 4 milijarde dolara u izgradnju raznih energetskih postrojenja. Zna se točno što će se graditi i kada će to biti dovršeno. Toliko za usporedbu samo oko ulaganja u energiju. No u stranim investicijama u proizvodnju, koje najbrže potiču oporavak i otvaraju radna mjesta, Srbija opasno 'šije' Hrvatsku. U 2011. Srbija je privukla 1,8 milijardi eura investicija, a Hrvatska samo 227 milijuna! S one strane Dunava najviše se ulagalo u tekstilnu, autoindustriju i metalurgiju. Sve proizvodnja s visokom dodanom vrijednošću.

>> Britanska banka savjetuje: Povucite novac iz Hrvatske!

>> Ovo je plan za oživljavanje gospodarstva!

Kod nas se tvornice samo gase. U čemu je trik? Što to Srbi znaju što mi ne znamo? Dvije su stvari bitne za privlačenje stranog kapitala. Realni zakonski uvjeti i PR priča u koju se dodatno pakira atraktivna regulativa. Za svako novo radno mjesto otvoreno u proizvodnji Srbija investitora nagrađuje s 2000 dolara keša. Doprinosi na plaće su niži, a dobivanje dozvola brže. Gradonačelnik općine Inđija u Srbiji, gdje tvornice s tisućama zaposlenih rastu kao gljive poslije kiše, skoro pa je ukinuo šaltere. I naravno, u povjerenju mi je otkrio da dobar dio njegovog uspjeha leži u dobroj komunikaciji s ulagačima. Srbija je zbog svega toga prošle godine ostvarila rast gospodarstva od gotovo 2% za razliku od hrvatskih sitnih 0,2%.

Trebamo tražiti način kako se obogatiti, a ne kako se spasiti

Za to vrijeme Hrvatska vlada ultra optimistično očekuje da će u 2012. BDP rasti za zamislite 0,8 posto i to upravo na krilima investicija koje još nisu dobile ime i prezime. Zaključak je jednostavan. Srbi nas zasad 'šišaju' u privlačenju milijardi koje jedine mogu donijeti oporavak. Ne kažem da bi Milanovićeva Vlada trebala kopirati srpski model. Kažem da bi trebala naći bolji. Jer ako budemo tražili način kako se spasiti, nikad se nećemo spasiti; trebamo tražiti način kako se obogatiti, tek onda, uz takvu ambiciju, imat ćemo šansu za bolje sutra.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene