Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijarda eura

Ovo je plan za oživljavanje gospodarstva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predviđene investicije za javni sektor u 2012. iznose 1,23 milijardi eura. Vladi je ove godine na raspolaganju gotovo milijardu eura potencijala razvojnih banaka.

Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na današnjoj je sjednici Vlade predstavio pokretanje investicijskog ciklusa i analizu za 2012. godinu. Rekao je da, unatoč prognozama svih institucija koje prognoziraju pad vrijednosti investicija i u ovoj godini, Vlada misli ostvariti rast od 7,4 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Dnevnik Nove TV Vrdoljak: Čačić me upoznao sa svime, nastavit ću njegov put Slika nije dostupna Opet u svom elementu U svom stilu: Evo kako je Čačić komentirao manjak investicija

Pogledajte plan investicijskog ciklusa za 2012. - 2015. Čačić je onima koji govore da će ova Vlada samo nastaviti projekte koje je počela prošla poručio da je to velika magla te da ništa od projekata nije spremno.

>> 'Nijedna država nije uspjela bez industrijske proizvodnje'

Predstavljeni investicijski ciklus financirao bi se kapitalom javnog sektora, vlasničkim kapitalom domaćih i međunarodnih strateških investitora, nepovratnim sredstvima iz strukturnih fondova EU, sredstvima razvojnih banaka (gotovo milijardu eura potencijala razvojnih banaka) te sredstvima komercijalnih banaka.

>> EK predviđa blagu recesiju u eurozoni

Predviđene investicije za javni sektor u 2012. iznose 1,23 milijardi eura. Tako za HEP iznose 280 milijan eura, za Hrvatske vode 120 milijuna, za Hrvatske autoceste 200 milijuna, Hrvatske ceste 300 milijuna, a za HŽ 130 milijuna eura, koja su procijenjena kao javna poduzeća s najvećim investicijskim potencijalom.

Takvim su ocijenjena i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo gospodarstva za koje investicije iznose po 100 milijuna eura. Prema Čačićevoj mapi projekti koji imaju preduvjete za realizaciju nose potencijal od 600 milijuna eura, a radi se o projektima: izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije objekata u školstvu, kulturi, znanosti, socijalnoj skrbi, zdravstvu, pravosuđu i obrani putem javno privatnog partnerstva (JPP-a), energetske učinkovitosti i pojačanog održavanja prometnica.

Posebno je naglasio da moramo nadoknaditi prevelik uvoz energije i hrane većom domaćom proizvodnjom i kako je nedopustivo trenutačno stanje po kojem je hrvatska druga najgora zemlja svijeta po uvozu energije po glavi stanovnika. Rekao je i da će državna poduzeća raspisati na stotine javnih natječaja da bi se pokrenulo gospodarstvo.

Bivša vlast ne vidi nikakva ulaganja

'Najlakše je reći ja nisam dobio ništa, krećem od nule, ja sam jadan i sve što napravim, svi bi mi trebali pljeskati. To je uvijek najlakše tako reći', osvrnuo se na plan investicija Vlade bivši potpredsjednik Vlade za investicije, Domagoj Ivan Milošević.

'Ovo nije mapa investicijskih projekata nego prikaz onoga što je bilo i nekakvih brojki koje se pretprostavljaju da će biti ako se dogode nekakve investicije. Ovdje nisam uspio pronaći niti jedan konkretan projekat', rekao je bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač. (T.K./Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene