Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Holy

Potpisnice Platforme 112 od Milanovića očekuju dosljednost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
rganizacije civilnog društva potpisnice Platforma 112 - za Hrvatsku vladavine prava, njih 25, danas su, u povodu ostavke ministrice Mirele Holy, poručile kako od premijera Zorana Milanovića očekuju dosljednost u utvrđivanju političke odgovornosti i u mogućim drugim slučajevima, te su uputile poziv Vladi da osigura kontinuitet politike zaštite okoliša kako ju je definirala bivša ministrica.

Ostavka koju je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy ponudila, a premijer odmah i prihvatio predstavlja izrazito pa čak i nenadano naglo povisivanje ljestvice političke odgovornosti, navodi se u priopćenju i dodaje kako će stoga ona biti vjerodostojna jedino ako će se i drugi slučajevi kadrovskih intervencija i drugih oblika pogodovanja jednako oštro i urgentno sankcionirati.

Od premijera očekuju dosljednost u utvrđivanju političke odgovornosti, a nakon prihvaćanja ostavke Ministrice Holy traže i pokretanje postupka utvrđivanja drugih eventualnih prekršaja i zlouporaba položaja.

Povod za ostavku potpisnice Platforme 112 drže načelno legitimnim budući da se radi o neprihvatljivoj političkoj komunikaciji između dva člana iste političke stranke, na istaknutim javnim funkcijama. Ocjenjujući da je klijentelizam temeljni kod hrvatske političke i poslovne kulture, ističu kako je činjenica da je taj povod doveo do ostavke, presedan. Podsjećaju kako je do sada samo jedna osoba na ministarskoj dužnosti sama ponudila ostavku uz izričito priznanje vlastite moralne odgovornosti (Ana Stavljenić Rukavina zbog smrti pacijenata u slučaju Baxter), dok u više slučajeva kad se radilo o ozbiljnim sumnjama za korupciju ministri, kako se ističe, nisu samoinicijativno dali ostavke izrijekom priznavši svoju odgovornost.

Organizacije civilnog društva okupljene u Platformi 112 daju punu podršku borbi za temeljitu reviziju politike gospodarenja otpadom, koja je, kako ističu, dokazano predmet poslovnih malverzacija i krajnje netransparentnosti, a koju je bivša ministrica Holy ipak uspjela pokrenuti.

Ministrica Holy također je bila je odlučna da se standardi zaštite okoliša dosljedno primjenjuju u ocjeni velikih investicijskih projekata, bez štetnih kompromisa s investitorima. Neobična je koincidencija da je, kako je sama već ranije istakla ministrica, primala prijetnje smrću dok je istodobno njezina tri mjeseca stara stranačka e-mail prepiska dospjela do novinara HTV-a, medijske kuće koja je u dubokoj krizi upravljanja, navodi se u priopćenju.

Potpisnice Platforme 112 stoga traže da se temeljem kaznene prijave koju je podnijela sada bivša ministrica Holy provede temeljita istraga o navodnim prijetnjama smrću, mogućem praćenju i prismotri.

Od novog ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića očekuju da će biti jednako hrabar u obračunu sa štetnim partikularnim interesima u odnosu na ciljeve i politiku zaštite okoliša, ponajviše u odnosu na reviziju sustava gospodarenja otpadom te da će u tome imati čvrstu i trajnu podršku premijera i cijele Vlade. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvo biootpad Holy: Problem otpada nije se rješavao na vrijeme Slika nije dostupna Kako komentirate izlazak Mirele Holy iz SDP-a?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene