Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nećete bez naroda'

Potpisi za REFERENDUM PROTIV ZAKONA O REFERENDUMU u 127 gradova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prikupljanje potpisa za referendum protiv novog Zakona o referendumu, koje će početi 30. svibnja ove godine, organizirat će se na štandovima u svih 127 gradova Hrvatske.

Na tim će štandovima moći biti isključivo aktivisti odjeveni u bijelu majicu s natpisom "Za referendum", a pripremljeno je 7000 takvih majica, najavio je u srijedu koordinator te inicijative Željko Stipić na konferenciji za novinare u Splitu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izračunao Dnevnik Nove TV Zanimljiva računica: Pogledajte u kojim će gradovima najviše rasti plaće, ali i tko će biti na gubitku Jagode - 2 cijene najma Poskupio im je štandove, pa i cijena jagoda ide gore: "Da sam znao, ne bih ni sadio, što da sad napravim?

"U Zagrebu ćemo postaviti 50-ak štandova na istaknutim lokacijama, a jedan i ispred Hrvatskoga sabora jer ih se ne bojimo. Slogan ove inicijative je 'Nećete bez naroda'", istaknuo je Stipić.

Prikupljat će se potpisi za referendum protiv Zakona o referendumu

Dodao je kako će u Splitu za prikupljanje potpisa biti postavljeno najmanje desetak štandova na istaknutim mjestima.

Ponovio je kako će se građanima postaviti dva referendumska pitanja: jeste li za to da 200.000 potpisa bude dovoljno za raspisivanje referenduma i jeste li za to da se potpisi mogu prikupljati na svim mjestima na kojima je dopušteno javno okupljanje građana.

Neće nama biti naftne bušotine u Jadranu a da se narod na pita, nećemo privatizirati zdravstvo i obrazovanje a da se narod ne pita, a nećemo rasprodavati ni vode i šume a da se narod ne pita, poručio je Stipić.

Optužio je vlast da se nakon prošlogodišnjih dviju akcija prikupljanja potpisa u vezi s 'outsourcingom' i monetizacijom cesta, zbog kojih je Vlada morala odustati od svojih planova, sada osvećuje kako se ne bi ponovile slične situacije.

Propao referendum o izgradnji kompostane

"Mi novi Zakon o referendumu tumačimo kao klasičnu odmazdu aktualne vlasti prema protagonistima neposredne demokracije jer je postrožila kriterije za referendum predlažući da se potpisi prikupljaju isključivo u uredima državne uprave u kojima postoji tek oko 300 mjesta za prikupljanje potpisa, a za takvu akciju potrebno je više tisuća mjesta. Nećemo dopustiti da se i o referendumu odlučuje u tim uredima, nego će se o referendumu odlučivati tamo gdje demokracija živi, a to su naše ulice, gradovi i trgovački centri", istaknuo je Stipić.

Objasnio je kako incijativa za prikupljanje potpisa za referendum protiv Zakona o referendumu okuplja 15 sindikata sa 100.000 članova te sedam udruga civilnog društva, a očekuje da će se u akciju prikupljanja potpisa, koja će trajati dva tjedna, uključiti i druge udruge civilnog sektora.

Stipić je ustvrdio kako iza akcije prikupljanja potpisa za referendum protiv Zakona o referendumu ne stoji nijedna politička grupacija.

"Nama i ne treba podrška bilo koje političke grupacije, nego nam treba podrška građana i uvjereni smo da ćemo uspjeti u svojoj nakani", poručio je Željko Stipić, koordinator građanske inicijative za referendum o referendumu i predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu "Preporod". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene