Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska preuzima sav rizik

Naručeno 330 milijuna neprovjerenog cjepiva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imunološki zavod sa švicarskom tvrtkom navodno je potpisao predugovor o kupnji milijunske doze cjepiva protiv gripe za širu regiju među kojom je i Hrvatska. I ne bi to bio problem, da je 330 milijuna kuna vrijedno cjepivo provjereno i registrirano.

Naprotiv, potpisom je prihvaćen rizik od nuspojava. Ne jamči željene rezultate, moguće su nuspojave i nije ispitano. Kupac preuzima sav rizik. Nakon što je predložak ugovora o kupnji neprovjerenog cjepiva protiv gripe pokazan na nadzornom odboru imunološkog zavoda sindikati su odmah ukazali na probleme. 'Vrlo važna odredba ugovora koja kaže da lijek nije ispitan i da Novartis odbija snositi odgovornost bilo kakvu za štetne nuspojave i posljedice tog neispitanog cjepiva', rekao je u Ivan Tomac, predsjednik sindikata EKN Hrvatske.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Valentina Baus Staro normalno Koliko je cjepiva protiv korone moralo biti uništeno zbog isteka roka trajanja? "U nedjelju nijedna osoba nije cijepljena prvom dozom"

'Imunološki zavod nije u sustavu javne nabave'

O skandaloznoj odluci kupnje 4,5 milijuna doza neregistriranog cjepiva koje možda neće biti djelotvorno, sindikati su odmah obavijestili i ministarstvo gospodarstva, koje se spretno ogradilo tvrdeći da imunološki zavod nije u sustavu javne nabave. Puno rječitiji nije bio ni ministar zdravstva Darko Milinović koji po tko zna koji put uvjerava da je u pravu. 'Članak 67 zakona o lijekovima nalaže da kada se država nađe u izvanrednoj situaciji kakva je ova, zapravo čitava Europa i svijet, onda mora poduzeti određene mjere da zaštiti pučanstvo od svinjske gripe', rekao je Milinović.

Milinovića ne brine

To što proizvođač cjepiva koji bi trebao opskrbljivati cijelu regiju još nije registriran - Milinovića ne brine: 'Ono će biti registrirano, odnosno agencija za lijekove će dati dopuštenje za uvoz tog lijeka. On ovog trenutka fizički jednostavno ne može biti registrirano, nigdje u Europi nije registrirano, ne kod nas, nigdje u Europi.' U imunološkom zavodu danas su bez izjava. Cijena spornog cjepiva iznosila bi 330 milijuna kuna, a obzirom da je za širu regiju, Srbiju, Crnu Goru, BiH, Makedoniju i Albaniju, na Hrvatsku bi otpalo 86 milijuna kuna. No, sindikati se pitaju što će se dogoditi i tko će snositi štetu ako dođe do štetnih posljedica neispitanog cjepiva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene